DomovNaši krajiLetošnji proračun je naklonjen krajevnim skupnostim

Letošnji proračun je naklonjen krajevnim skupnostim

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na ponedeljkovem srečanju predsednikov krajevnih skupnosti je župan Mestne občine Koper Boris Popovič predstavil predlog proračuna, ki zajema predvsem predloge investicij, ki so jih predsedniki krajevnih skupnosti predstavili kot prioritete prihajajočega leta. 

Poleg župana Mestne občine Koper so se sestanka udeležili tudi direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič, vodja urada za finance in računovodstvo Vilma Milunovič ter tudi vsi ostali vodje občinskih uradov. Župan Boris Popovič je predsednike krajevnih skupnosti tudi nagovoril.

Pogovor je tekel v duhu učinkovitega in čim hitrejšega reševanje aktualnih problemov. Proračun za leto 2018 je namreč prilagojen željam krajevnih skupnosti, občina pa se bo poleg tega lotila tudi večjih projektov, med katerimi imajo prednost obnove in prizidki šol ter vrtcev.

Župan Boris Popovič: “Za našo občino so zelo pomembni infrastrukturni projekti, ki jih vsako leto izpolnjujemo, dograjujemo in nadgrajujemo.” Foto: ekoper.si

“Za našo občino so zelo pomembni infrastrukturni projekti, ki jih vsako leto izpolnjujemo, dograjujemo in nadgrajujemo. Tu bi izpostavil, da bomo dokončali in dogradili še zadnje šole – Dekani, Škofije in Šmarje poleg tega pa bomo do začetka novega šolskega leta zaključili tudi vrtec v Dekanih. Novih prostorov se bodo med drugim razveselili otroci italijanske šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio in italijanskega vrtca Delfino Blu,” je bil jasen župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Mestna občina Koper je preučila vse investicije, ki so jih krajevne skupnosti predstavile kot prioritetne, ter poskušala za vse zagotoviti tudi dovolj sredstev. Župan Boris Popovič je poudaril, da se občina skuša prilagajati potrebam krajevnih skupnosti in aktivno sodeluje tudi pri pridobivanju evropskih sredstev. 

Mestna občina Koper je preučila vse investicije, ki so jih krajevne skupnosti predstavile kot prioritetne. Foto: ekoper.si

V letu 2018 bo torej poskrbljeno za prenove in prizidke šol in vrtcev ter druge investicije, pozornost pa bo namenjena tudi prometni logistiki, največji poudarek bo predvsem na izgradnji bertoške vpadnice, za katero po besedah župana Borisa Popoviča na koprski občini že potekajo dogovori.

Svoj fokus bo Mestna občina Koper usmerila tudi v razvoj turizma, gospodarstva in predvsem v razvoj zaledja.

“Na področju turizma imamo v Mestni občini Koper zelo velike ambicije in ponosni smo, da smo v letošnjem letu postali Evropska destinacija odličnosti. Zelo velik dosežek je bilo zaprtje obalne ceste in upamo, da bo kmalu zaživela tudi Semedelska promenada, zagotovo pa bo svoj kamenček v mozaiku dodal vodni park v Žusterni” je povedal koprski župan.

Svoj fokus bo Mestna občina Koper usmerila tudi v razvoj turizma, gospodarstva in predvsem v razvoj zaledja. Foto: ekoper.si

Dotaknil se je tudi izgradnje drugega tira, saj je za našo občino, predvsem pa za krajevno skupnost Črni Kal zelo pomembno, da se obstoječa proga ukine. Poleg tega bo nova železniška proga izboljšala in povečala promet, ki se steka v Luko Koper.

“Z vlado smo dosegli kompromis, in sicer ukinitev obstoječe proge ter izgradnjo dvojnega tira. Poleg tega bo občina delala na tem, da Luka Koper napreduje, saj je nanjo vezanih veliko delovnih mest,” je izpostavil župan Mestne občine Koper in poudaril tudi pomen sodelovanja Luke Koper z lokalno skupnostjo, saj njihovo delovanje močno vpliva na okolje in kvaliteto bivanja občanov.

Predsedniki krajevnih skupnosti pohvalili sodelovanje z Mestno občino Koper

Predsedniki krajevnih skupnosti so se na srečanju seznanili z vsebino proračuna za prihajajoče leto, z naložbami v posameznih krajevnih skupnostih pa tudi z ostalimi naložbami v Mestni občini Koper. Na koncu so nam zaupali, da so z letošnjim proračunom in nasploh s sodelovanjem z Mestno občino Koper zelo zadovoljni.

“Zadovoljni smo, da se investicije, ki smo jih planirali v letošnjem letu uspešno zaključujejo, tu morem izpostaviti pridobitev centra za starejše občane, ki smo ga prav v teh dneh uspeli tudi opremiti. Naša glavna naložba pa se šele dobro začenja, in sicer vrtec, ki bo po vsej verjetnosti dokončan do začetka novega šolskega leta. Pomembna naložba je bila v letošnjem letu tudi obnova stare garaže, ki jo nameravamo zaključiti v naslednjem letu. Zadovoljni smo s sodelvanjem z Mestno občino Koper in izpostaviti morem, da smo še vsakič, ko smo poslali vprašanje ali željo, dobili odgovor oz. rešitev v doglednem času, če ne celo takoj,” je pohvalil sodelovanje predsednik Krajevne skupnosti Dekani Alfred Štefančič.

“Poudariti morem, da je sodelovanje z MOK odlično. Smo največja krajevna skupnost v občini, a se kljub temu naše težave rešujejo sproti. Z investicijami, ki smo jih izvedli v letošnjem letu smo zadovoljni in prav tako si dobrega sodelovanja z občino želimo še naprej,” pa je bil jasen predsednik Krajevne skupnosti Črni Kal Janko Sever. Z njim se je strinjal tudi predsednik Krajevne skupnosti Bertoki Matjaž Kozlovič, ki je povedal, da “KS Bertoki konstruktivno sodeluje z MOK na vseh področjih. Pohvaliti morem predvsem to, da se občina res zavzema za naše želje, saj je bilo pred oblikovanjem proračuna opravljenih veliko sestankov s predsedniki krajevnih skupnosti in ogledov terena s strani Mestne občine Koper.”

Svoje zadovoljstvo je izrazil tudi predsednik Krajevne skupnosti Pobegi – Čežarji Ivan Marjon, ki je med drugim izpostavil zadovoljstvo krajanov in poudaril: “Lahko trdim, da so nam strokovne službe kot tudi župan vedno na voljo in v pomoč. Če se obrnem v preteklo leto smo v Pobegih – Čežarjih zelo zadovoljni predvsem s pričetkom gradnje novega parkirišča ob zadružnem domu, kjer nam je občina res prisluhnila in k reševanju pristopila prioritetno glede na našo krajevno skupnost.” Prav tako je z investicijami, ki so bile izvedene v letošnjem letu in s tistimi, ki so predvidene v prihodnjem, zadovoljen predsednik Krajevne skupnosti Za Gradom Zlatko Gombar: “Z investicijami v letošnjem letu smo zadovoljni, saj so naši krajani, predvsem pa krajani z območja Ceste na Markovec izrazili željo po ureditvi prometa, ki se je v letošnjem letu tudi realiziralo. Poleg tega sem vesel, da se ureja krožišče na Krožni poti, predvsem pa smo zadovoljni s pridobitvijo novih parkirnih mest in pretočnostjo prometa, ki je bila dolgo naš trn v peti. Zagotovo se veselimo dejstva, da se v prihodnjem letu planira opraviti drugo in tretjo fazo pridobivanja parkirnih mest v naši krajevni skupnosti. Če pogledam proračun globalno se mi zdi, da je resnično naklonjen krajevnim skupnostim.” 

Tudi predsednik Krajevne skupnosti Rakitovec Dušan Rožac se je pridružil mnenju svojih predhodnikov in nam zaupal, da so z letošjim proračunom zadovoljni, medtem ko je predsednica Krajevne skupnosti Hrvatini Irena Muženič Balentič izrazila veselje, da so za leto 2018 v njihovi skupnosti predvideni veliki projekti, ki bodo izboljšali kvaliteto življenja krajanov: “Vsekakor lahko rečem, da sem zelo vesela, da so za leto 2018 v naši krajevni skupnosti predvideni veliki projekti, marsikaj pa se bo naredilo tudi na željo naših krajank in krajanov. Vse kar lahko rečem je, hvala. Poleg tega morem povedati, da so nam občinske službe vedno na razpolago in z njimi odlično sodelujemo.”

“Letos smo imeli kar nekaj investicij, trenutno pa poteka še tretja, in sicer investicija v garažno hišo, s čimer so naši krajani zelo zadovoljni. Poleg tega se veliko stvari v sodelovanju z občino rešuje sproti, za kar smo zelo hvaležni občinskim uradom in tudi županu Borisu Popoviču,” pa je povedal predsednik Krajevne skupnosti Olmo-Prisoje Franc Mahne.

Predsednik Krajevne skupnosti Šmarje Goran Malenič. Foto: ekoper.si

Da je bilo letošnje leto plodno na področju investicij se je strinjal tudi predsednik Krajevne skupnosti Šmarje Goran Malenič: “Leto, ki je za nami, je bilo z investicijskega področja za našo KS uspešeno, predvsem bi pa izpostavil obnovo cestišča Grintovec – Karveljak in izrazil zadovoljstvo ob tem, da bomo v naslednjem letu razširili prostore Osnovne šole Šmarje. Poleg tega pričakujemo še nekaj večjih investicij, predvsem na področju varnosti prometa, cest in infrastrukture, tako da smo z letošnjim proračunom zadovoljni.”