DomovKulturaMed dobitniki priznanj za uspešno prenovo tudi koprska nadškofija

Med dobitniki priznanj za uspešno prenovo tudi koprska nadškofija

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob zaključku evropskega leta kulturne dediščine bodo podelili priznanja lastnikom objektov kulturne dediščine za uspešno in kakovostno izvedeno prenovo v letu 2018.

Evropska komisija je ob razglasitvi evropskega leta kulturne dediščine 2018 zapisala, da ideali, načela in vrednote, ki so del evropske kulturne dediščine, ustvarjajo skupni vir spomina, razumevanja, identitete, dialoga, kohezije in ustvarjalnosti za Evropo ter da je kulturna dediščina za evropsko družbo bistvenega pomena s kulturnega, okoljskega, družbenega in gospodarskega vidika.

Združenje zgodovinskih mest Slovenije, katerega članica je tudi Mestna občina Koper, je v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za arhitekturo, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo Ljubljana v prazničnem letu evropske kulturne dediščine v sklopu Šole prenove dodalo svoj prispevek k razvojnemu ohranjanju slovenske arhitekturne dediščine.

edf

Ocenjevalna komisija Šole prenove v sestavi: dr. Živa Deu, mag. Anja Planišček in Mateja Kavčič je med 50 prenovljenimi objekti v ožji izbor uvrstila 17 kakovostno obnovljenih objektov kulturne dediščine, od katerih bodo trije prejeli priznanja za prenovo arhitekture, za prenovo notranjosti in opreme ter za prenovo in ohranjanje izvirne dejavnosti. Slovesna razglasitev zmagovalcev, med katerimi je tudi Škofija Koper za kakovostno obnovo cerkve sv. Blaža, bo 30. januarja 2019, ob 14. uri v Jakčevem domu v Novem mestu.

Med dobitniki priznanj je tudi koprski studio Architecta d. o. o., ki je skrbel za projektiranje obnove v Škocjanu pri Divači.