DomovNaši krajiV Kopru o priložnostih in izzivih zelenih destinacij

V Kopru o priložnostih in izzivih zelenih destinacij

Naši krajiSlovenijaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Destinacija Koper, ki je v lanskem letu prejela znak Slovenia Green Destination, je včeraj organizirala posvet, katerega cilj je bil izmenjava izkušenj, informacij in dobrih praks na tem področju med turističnimi destinacijami.

Pred letom 2017 sta bila Južna Primorska in Kras kot nekakšna »bela lisa« na zemljevidu zelenih destinacij. A so kmalu zatem Mestna občina Koper in občine Hrpelje Kozina, Divača, Komen ter Sežana izpolnile pogoje za sprejem v Zeleno shemo slovenskega turizma ter v lanskem letu tudi prejele znak zelene destinacije oziroma Slovenia Green Destination.

V letu 2018 so v shemo vstopile še občine Kanal ob Soči, Miren – Kostanjevica in Postojna, ki so pravkar oddale vlogo za evalvacijo in oceno za pridobitev znaka Green Destination. Sočasno se je na tem območju začel spreminjati tudi zemljevid ponudnikov turističnih nastanitev z znaki Green Accommodation. Naj spomnimo, da so znak na našem območju v lanskem letu pridobile Hiške slovenske Istre v Truškah. 

S ciljem po izmenjavi izkušenj, informacij in dobrih praks na tem področju so včeraj v Kopru organizirali posvet za t.i. zelene koordinatorje in direktorje občinskih organizacij za turizem. Posveta so se poleg predstavnikov gostiteljev udeležili še predstavniki turističnih organizacij oziroma občin Ankaran, Izola, Kanal ob Soči, Divača, Komenski Kras, Sežana, Postojna in Miren Kostanjevica.

Po uvodnih predstavitvah destinacij je beseda tekla predvsem o pomenu širjenja zelene politike, spodbujanju in  ozaveščanju turističnih ponudnikov za razvoj trajnostnih poslovnih modelov ter izmenjavi izkušenj. Astrid Prašnikar je izpostavila  skupne zaključke Green projektov v vseh aktualnih občinah, Dimitrij Piciga pa je poudaril predvsem tržni vidik sodelovanja v Zeleni shemi slovenskega turizma. Zanimiva je bila tudi izmenjava dobrih praks med destinacijami ter težav in izzivov, s katerimi so se destinacije srečale ob vstopu v shemo.