DomovNaši krajiMestna občina Koper ima velik posluh za gasilce

Mestna občina Koper ima velik posluh za gasilce

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski občini oziroma njenemu županu Borisu Popoviču je uspelo gasilstvo v zadnjih šestnajstih letih dvigniti na zelo visoko, celo najvišjo raven v državi, s tem pa doseči, da je danes Mestna občina Koper oziroma Koper med najbolj varnimi mesti v Sloveniji in tudi širše.

Področje gasilstva v Mestni občini Koper je tako tehnično kot tudi kadrovsko na zelo visoki ravni. Zasluge za to gredo predvsem koprski občini, ki je imela posluh za potrebe gasilcev in razumela, da lahko le z optimalnimi pogoji, sodobno opremo ter seveda tehnološko dovršeno infrastrukturo gasilci svoje delo opravljajo brezhibno. Nov moderen objekt koprskih poklicnih gasilcev in številni obnovljeni domovi prostovoljnih gasilskih društev v zaledju, povsem prenovljeni vozni parki, najsodobnejša oprema in zagotavljanje najboljših pogojev za delo, so samo nekatere pridobitve, ki jih je občina izpeljala od leta 2004, vseskozi pa je sredstva namenjala tudi za njihovo delovanje ter podpirala številne njihove projekte in programe.

Leta 2006 je sofinancirala tudi nabavo petih gasilskih vozil s cisterno za društvo iz Babičev, Dekanov, Hrvatinov, Krkavč in Pobegov-Čežarjev, občina pa je slednjemu sofinancirala tudi nabavo gasilskega vozila za prevoz moštva GVM1.

Poleg tega je obnovila tudi vozni park koprskih poklicnih gasilcev: sofinancirala je nakup gasilske avtolestve, gasilskega vozila s prahom za nevarne snovi, vodo CO2 (specialno kemično vozilo), gasilskega vozila za posredovanje po razlitju nevarnih snovi ter večjega gasilskega vozila za gašenje gozdnih požarov za potrebe Gasilske brigade Koper.

Občina je financirala nakup gasilskih vozil za številna prostovoljna gasilska društva: sedem malih vozil za gašenje gozdnih požarov GVGP-1, in sicer za prostovoljno gasilsko društvo Dol, Movraž, Rakitovec, Osp, Dekani, Šmarje in Hrvatini ter tri vozila za gašenje gozdnih požarov GVGP-2, za potrebe gasilskega društva v Gradinu, Movražu in Babičih, kot tudi financirala nakup poveljniškega vozila PV-1 za Obalno gasilsko zvezo Koper.

Največja med pridobitvami je bila nedvomno gradnja novega, sodobnega in tehnološko dovršenega gasilskega doma za koprske poklicne gasilce, poleg tega pa je vse od leta 2003 pa do danes prenovila tudi številne domove poklicnih gasilcev.

Sofinancirala je gradnjo gasilskega doma v Movražu, gasilskega doma v Brezovici in sofinancirala obnove domov v Pobegih in Krkavčah, poleg tega pa je domala vsem gasilskim društvom sofinancirala tudi nabavo zaščitne in reševalne opreme.

V tem letu so ob finančni pomoči nov dom dobili tudi gasilci iz Rakitovca, ki so novo pridobitev namenu predali pred dnevi.