DomovNaši krajiMestna občina Koper z novim bibliobusom

Mestna občina Koper z novim bibliobusom

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja letos načrtuje nakup novega bibliobusa. Dosedanje vozilo potujoče knjižnice namreč ne ustreza več knjižničnim normam. Kljub temu to ne bo romalo na odpad, temveč ga bosta knjižnica in Mestna občina Koper v okviru projekta “Koprski bibliobus za Slovence v BIH” podarili Narodni in univerzitetni knjižnici Republike Srbske v Banja Luki.

Vsled tega je Koper danes obiskala direktorica knjižnice v Banja Luki Ljiljana Petrović Zečić, ki sta jo v prostorih Mestne občine Koper sprejela podžupan Peter Bolčič in direktor koprske knjižnice David Runco.

“Veseli nas, da bo naš stari bibliobus lahko še naprej služil svojemu prvotnemu namenu,” je svoje zadovoljstvo ob tej priložnosti izrazil koprski podžupan Peter Bolčič in poudaril velik pomen medsebojnega sodelovanja med državama kot tudi med mestoma Koper in Banja Luka.

Dušan Popovič predsednik upravnega odbora knjižnice v Banjaluki, direktor koprske knjižnice David Runco, podžupan MOK Peter Bolčič, direktorica banjaluške knjižnice Ljiljana Petrović Zečić in Zoran Pejašinović, predsednik Rotary kluba v Banja Luki. Foto: ekoper.si

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper s potujočo knjižnico (bibliobusom) omogoča povečano uporabo knjižnice in splošno dostopnost gradiva, informacij in storitev knjižnični mrež knjižnice tudi prebivalcem odročnejših krajev na območju občin Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Izola in Piran.

Sedanji bibliobus, s katerim v Knjižnici Koper že dvajset let obiskujejo širše koprsko podeželje in zamejstvo, bo predan v upravljanje Narodni in univerzitetni knjižnici Republike Srbske, ki ga bo uporabila za vzpostavitev nove mreže potujoče knjižnice v Bosni in Hercegovini.

Namen projekta Koprski bibliobus za Slovence v BIH je predvsem vzpostavitev nove mreže potujoče knjižnice v Bosni in Hercegovini, kot tudi vzpostavitev postajališč za pripadnike slovenske narodne skupnosti, ki živijo na širšem območju Banja Luke.  Predaja bibliobusa, ki bo prvi tovrsten avtobus na območju Bosne in Hercegovine, ima potemtakem tudi velik kulturni pomen za Slovenijo, saj se bo knjižnični avtobus ustavljal tudi v krajih, v katerih živi slovenska manjšina.

“Vesela sem, da smo se v naši knjižnici povezali z Mestno občino Koper in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, saj so nam omogočili, da bomo od zdaj naprej tudi pri nas ljudem lahko knjižnico približali na terenu, predvsem pa vsem tistim, ki jim je sedež naše knjižnice oddaljen oz. jim je dostop na kakršenkoli način otežen. Poudariti morem, da je to prvi bibliobus v naši regiji. Celo v Srbiji, Črni gori in Makedoniji ga nimajo,” svojega navdušenja ni skrivala direktorica Narodne in univerzitetne knjižnice Republike Srbske Banja Luka Ljiljana Petrović Zečić, ki je še dodala: “Poleg tega, da bo vozilo na razpolago vsem ljudem v Banja luki, bomo poskrbeli predvsem za to, da bodo knjižna dela prišla v roke slovenske manjšine na našem območju in da bo promocija bibliobusa segla tudi v Srbijo. Za nas je to zagotovo dobrodošel in atraktiven način kako priti do naših uporabnikov.”

Ljiljana Petrović Zečić: “Vesela sem, da smo se v naši knjižnici povezali z Mestno občino Koper in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, saj so nam omogočili, da bomo od zdaj naprej tudi pri nas ljudem lahko knjižnico približali na terenu.” Foto: ekoper.si

Kot nam je potrdil tudi direktor koprske knjižnice David Runco si, s projektom Bibliobus za Slovence v BIH, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, v sodelovanju z Mestno občino Koper, prizadeva za materialno, socialno in kulturno dobrobit pripadnikov slovenskega naroda zunaj Republike Slovenije oziroma za ohranitev in krepitev njihove slovenske identitete.

S projektom bomo tako na širšem območju delovanja Narodne in univerzitetne knjižnice Republike Srbske uresničili mrežo potujoče knjižnice znotraj katere bo posebna skrb namenjena tudi pripadnikom slovenske narodne skupnosti v Banjaluki,” so bile besede Davida Runca, ki je še dodal, da projekt poleg Mestne občine Koper podpirata tudi Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in v svetu in Ministrstvo za šolstvo in kulturo v Bosni in Hercegovini.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja kmalu z novo potujočo knjižnico

Projekt “Koprski bibliobus za Slovence v BIH” sovpada tudi z nakupom novega 299.000 evrov vrednega bibliobusa Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, ki ga boste na naših cestah lahko srečali že letos jeseni.

“V naši knjižnici v letošnjem letu nestrpno pričakujemo nakup novega, že četrtega bibliobusa. Nakup so nam omogočili predvsem na Mestni občini Koper in ministrstvu za kulturo. Vozilo bo v uporabo predano konec letošnjega septembra,” je za ekoper povedal direktor koprske knjižnice.

David Runco: “V naši knjižnici v letošnjem letu nestrpno pričakujemo nakup novega, že četrtega bibliobusa.” Foto: arhiv ekoper.si

Poleg koprske občine in ministrstva za kulturo, bodo pri sofinanciranju vozila pomagale še občine Piran (17.265 eur), Hrpelje-Kozina (11.267 eur), Ilirska Bistrica (10.351 eur), Divača (9.137 eur) in Izola (7.424 eur).

Nov bibliobus, ki ga poleg Ministrstva za kulturo (180.000 eur) v veliki meri sofinancira tudi Mestna občina Koper (63.556 eur), bo vsem uporabnikom prinesel moderno knjižnico z dostopom za gibalno ovirane, bistveno manjši vpliv na okolje, predvsem na račun okolju prijaznejšega motorja in svetlejši ter večji prostor za opravljanje knjižnične dejavnosti, promocije branja in druženja.

Vozilo bo med drugim omogočilo tudi obisk krajev do katerih stari bibliobus zaradi teže ni imel dostopa, kar bo v prihodnje pripomoglo tudi k širjenju bibliobusnih postajališč in dostopnosti knjižničnih storitev še večjemu številu prebivalcev v zalednih krajih. Poleg tega bo v novi potujoči knjižnici omogočen tudi mobilni dostop do interneta in posodobitev programske opreme za neposredno izposojo preko mobilnih povezav.