DomovNaši krajiMinuli petek v Borštu počastili spomin na junaška dejanja   

Minuli petek v Borštu počastili spomin na junaška dejanja   

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Borštu so se ob slovenskem kulturnem prazniku tradicionalno poklonili spominu na borce, preminule v boju za Komando mesta Koper. Slovesnosti so se tudi letos udeležili številni krajani, med njimi sorodniki padlih in preminulih borcev, kot tudi udeleženci osamosvojitvene vojne za Slovenijo, praporščaki, predstavniki borčevskih organizacij,  predstavniki Slovenske vojske in 430. mornariškega diviziona, ki sta jih uvodoma nagovorila predsednik Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Marijan Križman in slavnostni govorec, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

»Danes smo se zbrali tu, v Borštu, da ne pozabimo na kruta dejanja človeštva in da se ta nikoli več ne ponovijo. Obenem je ta slovesnost priložnost, da počastimo spomin na tiste, zaradi katerih danes živimo pod svobodnim soncem. Svobodni, enotni, predvsem pa enakopravni,« so bile besede koprskega župana, ki je v svojem nagovoru večkrat poudaril, da je sedaj pravi čas za povezovanje in odkrivanje tistega, kar nam je bilo od nekdaj skupno. Gojiti in ohranjati je potrebno vrednote složnosti, enotnosti, prijateljstva, spoštovanja in ljubezni, ki jih danes marsikdo jemlje za samoumevne, čeprav smo si jih kot narod krvavo priborili. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Marijan Križman, ki je ob tej priložnosti predsedniku krajevne skupnosti Boršt Josipu Kodarinu izročil priznanje za dolgoletno sodelovanje pri organizaciji spominskih slovesnosti.

[button color=”” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=””]Bunker so 9. februarja 1945 v zgodnjih jutranjih urah obkolili Nemci.  Več sto nemških vojakov je napadalo in bilo dolg, neusmiljen boj proti šestim borcem – partizanom v grapi. Komandant Komande mesta Koper, Franc Planinc – Frenk je  v brezizhodnem položaju zadnji naboj prihranil zase, življenje štirih soborcev – Konrada Huša, Antona Glavine, Mirka Beliča in Pavla Likoviča se je po vsej verjetnosti končalo v Rižarni. Po srečnem naključju se je uspel rešiti le Valerij Jakomin.      [/button]

Dogajanje se je tudi letos začelo v zgodnjih jutranjih urah, ko so se številni pohodniki odpravili po poti rešenega ameriškega letalca – od Trušk pa vse do spominskega obeležja in nekdanjega bunkerja Komande mesta Koper v »grapi« pod Hrpeljci, kjer so pripravili tudi krajšo slovesnost in položili cvetje. Komemoracija se je nato nadaljevala v kulturnem domu v Borštu, z bogatim in izredno pestrim kulturnim programom, ki so ga sooblikovali Godba na pihala »Mužika Sv. Lazarja« iz Boršta, Moški pevski zbor Lopar, učenci OŠ Elvire Vatovec Prade, OŠ  Istrskega Odreda Gračišče in OŠ Ivana Babiča Jagra Marezige in plesalke plesne šole Kazina. Dogajanje so povezovali dolgoletna organizatorka in voditeljica Dragica Lipovšek, Lea Kranjec in Maj Brlek, ob koncu uradnega dela pa je sledilo polaganje cvetja ob spominsko obeležje padlim in v taborišču preminulim krajanom Boršta.