DomovNaši krajiNa javni razpravi tudi o ukinitvi vinjet

Na javni razpravi tudi o ukinitvi vinjet

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je minuli četrtek v prostorih doma krajevne skupnosti v Gračišču organizirala že drugo javno razpravo o Celostni prometni strategiji koprske občine. Beseda je tekla tudi o ukinitvi vinjet in o ukrepih prometne varnosti v zaledju.

Ker je namen javne razprave aktivno vključevanje javnosti v sam postopek vsebinskega oblikovanja nove prometne strategije na območju celotne koprske občine, so bili tudi na tokratni dogodek vabljeni tako predstavniki krajevnih skupnosti kot tudi zainteresirani posamezniki ter predstavniki prometne stroke. Ti so najprej prisluhnili konceptu nove prometne strategije in postopku njene izdelave, nakar je sledila analiza stanja prometa v koprski občini in seveda vprašanja ter pobude prisotnih.

Javnost zadovoljna s prometno ureditvijo v občini

Kot je bilo razbrati iz pobud, je javnost na splošno zadovoljna s prometno ureditvijo v občini, si pa predvsem v zalednih krajih želijo dodatnih ukrepov za umiritev prometa. Na območju naselij Lukini in Sočerga, kjer je cesta proti meji državna in v poletnih mesecih precej obremenjena s tranzitnim prometom, tako pogrešajo pločnike in prehod za pešce, še posebej na šolski poti, prav tako si dodatne umiritve prometa s postavitvijo ustrezne signalizacije želijo na državni cesti skozi Gračišče. Dodatne ukrepe za omejitev hitrosti bi želeli tudi v neposredni bližini nove šole v Svetem Antonu, kjer izredno prometno cesto vsakodnevno prečka več sto osnovnošolcev, podobno je tudi na območju OŠ Antona Ukmarja na Markovcu, kjer kljub že sprejetim ukrepom vozniki še vedno vozijo prehitro .

Na Markovcu se po besedah predstavnice KS Za Gradom še vedno soočajo s parkirno problematiko, z njene strani je prišla tudi vnovična pobuda za ukinitev vinjet, tako v predoru Markovec kot tudi na celotni hitri cesti Koper–Izola, saj bi tako razbremenili lokalne ceste tranzitnega prometa. Med pobudami se je ponovno znašla tudi tista za ureditev obvoznice v Dekanih in krožišča v samem središču naselja in tudi ureditev območja ob stanovanjskem naselju Lantana v Olmu, kjer si stanovalci želijo boljše razsvetljave. Poleg pobud je bilo tudi nekaj pohval na račun ureditve cest in prometnega režima v zadnjih letih. Med drugim so pozitivno ocenili predlog za ureditev P&R parkirišča v Svetem Antonu in ukrepe za umiritev prometa v Kubedu.

Vse zbrane pripombe, predloge in pobude bodo preučili in jih ustrezno upoštevali v naslednjih fazah izdelave celostne prometne strategije. Zainteresirana javnost bo poleg tega k sodelovanju vabljena tudi v naslednjih korakih, in sicer preko javnih razprav in ankete, ki bo v kratkem objavljena na uradni spletni strani Mestne občine Koper. Svoje predloge lahko občani posredujejo tudi na elektronski naslov info@harphasea.si. *