DomovNaši krajiSladka Istra 2016: Znani so zmagovalci sladkih natečajev

Sladka Istra 2016: Znani so zmagovalci sladkih natečajev

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Konec minulega tedna so izbrali zmagovalce natečajev Sladke Istre 2016. 

Laskavi naziv Naj torta Sladke Istre 2016 po izboru strokovne komisije je prejela torta Fujiyama, ki so jo pripravili v Fetiche patisserie, za Najizvirnejšo sladico Istre 2016 je strokovna komisija razglasila pralino s paradižnikom, z rožmarinom in s solnim cvetom, ki so jo pripravili v Čokoladnici Tramontana, medtem ko je naziv Muškat Sladke Istre 2016 prejel Likor kmetije Mahnič, letnik 2011 .

Ocenjevanje vzorcev za Muškat Sladke Istre 2016 je potekalo minulo sredo

Na natečaj se je prijavilo 11 vinarjev s 15 vzorci sladkih vin. Strokovno komisijo so pod vodstvom specialistke za vinarstvo KGZ Nova Gorica, Tamare Rusjan, sestavljali še vodja vinarske inšpekcije inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje, OE Koper – izpostava Sežana, Darko Cerkvenik, mednarodna strokovna degustatorka in novinarka Liliana Savioli, direktor Penin Istenič, Miha Istenič, in priznana someljejka in poznavalka vin Mira Šemič.

Na podlagi videza, vonja, okusa in splošnega vtisa so naziv »Muškat Sladke Istre 2016« podelili Likorju kmetije Mahnič, letnik 2011. Zlati odličji sta prejela še posestvo BRIČ za Sladki muškat, letnik 2012, in VINALES za Rumeni muškat, letnik 2015.

Srebrna odličja so prejeli posestvo BRIČ za Sladki muškat, 2015, EKOLOŠKA KMETIJA PLAHUTA za Cipro sladko srce, 2015, KMETIJA MAHNIČ za Sladki muškat, 2015, VINA BORDON za Rumeni muškat, 2013, in VINAKOPER za Sladki muškat, 2015, medtem ko so bronasta odličja prejeli EKOLOŠKO VINOGRADNIŠTVO RODICA za Rumeni muškat, 2014, KMETIJA MAHNIČ za Portorose, 2015, KMETIJA MARKOVIČ za Rumeni muškat, 2014, VINAKOPER za Capris Rumeni muškat, 2015, VINSKA KLET HREŠČAK za Rumeni muškat, 2015, in VINSKA KLET KRALJ za Rumeni muškat, 2015. VINSKA KLET BRŽAN VILIJ je za Cipro, 2015, prejela zahvalo za sodelovanje.

ocenjevanje tort

Minuli četrtek sta kar dve komisiji ocenjevali torte oziroma najizvirnejše istrske sladice, prijavljene na natečaja za Naj torto Sladke Istre 2016 in Najizvirnejšo sladico Istre 2016. Strokovno komisijo, ki ji je predsedovala Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič, so sestavljali še kulinarični mojster in slaščičar francoske šole Naser Gashi,  slaščičarska mojstrica in lastnica slaščičarne Villa Soši v Umagu ter dobitnica številnih mednarodnih slaščičarskih nagrad Dragica Lukin, kulinarični mojster in chef JB restavracije ter dobitnik številnih nagrad za kuharske dosežke Janez Bratovž, slaščičarska mojstrica, nekdanja članica slovenske kuharske reprezentance in avtorica 4 knjig Alenka Kodele ter vodja slaščičarske delavnice Hit Alpinea v Kranjski Gori Robert Kristan.

sladka istra 2016 - ocenjevalna komisija 1a

Drugo komisijo pa so sestavljali novinarji. Slednji je predsedovala Urša Cvilak iz revije za umetnost kuhanja in uživanja ob hrani in pijači Pet zvezdic, njeni člani pa so bili Jaka Ivančič z Radia Capris, Alojz Petrovčič iz Adria Media Ljubljana-Primorska in Maruša Jurc s portala Okusno.je na 24ur.com . Na natečaj za Naj torto Sladke Istre 2016 so se prijavili 4 prijavitelji s 5 tortami. Strokovna komisija je naziv »Naj torta Sladke Istre 2016« podelila torti Fujiyama, ki so jo pripravili v FETICHE PATISSERIE, prav tako je torta Fujiyama prejela naslov Naj torta Sladke Istre 2016 po izboru novinarjev.

pralina s paradiznikom in..._NAJIZVIRNEJSA SLADICA

Srebrno odličje po izboru strokovne komisije je prav tako prejela FETICHE PATISSERIE za torto Red forest oz. Rdeči gozdiček, medtem ko je koprska SLADOLEDARNA (GLOBAL, d.o.o.) za Istrsko sladoledno torto Autentica prejela bronasto odličje. Strokovna komisija je čokoladnici DA PONTE KOPER za torto Sladka Istra in TERMAM ČATEŽ za Kakijev sachermanton (Sacher s frmantonom) podelila priznanji za sodelovanje.

Obe komisiji sta imeli veliko več dela pri izbiranju Najizvirnejše sladice Sladke Istre 2016. Na natečaj se je namreč prijavilo 7 prijaviteljev s kar 10 sladicami. Strokovna komisija je za Najizvirnejšo sladico Istre 2016 okronala pralino s paradižnikom, z rožmarinom in s solnim cvetom, ki so jo pripravili v Čokoladnici TRAMONTANA. Slednja je enak naslov prejela tudi s strani novinarske komisije.

Laskavi naziv Naj torta Sladke Istre 2016 po izboru strokovne komisije je prejela torta Fujiyama.

Torto, sladico in vino, ki so prejeli nazive Naj torta Sladke Istre 2016, Najizvirnejša sladica Istre 2016 in Muškat Sladke Istre 2016, bo mogoče okusiti na prireditvi Sladka Istra, ki bo to soboto (18.) in nedeljo (19.) septembra v Kopru. Zaradi napovedi slabega vremena bo prireditev v Areni Bonifika.

Sicer pa je strokovna komisija srebrno odličje podelila sladici Panna lavanda, ki jo je pripravil HIT NOVA GORICA, bronasto odličje pa sladici Ledena sivka, ki jo je pripravil HOTEL & CASINO RESORT ADMIRAL. Priznanja za sodelovanje so prejeli ČOKOLADNICA TRAMONTANA za pralino z baziliko in limono, HIT NOVA GORICA za sladico Istriana in za sladico Kraljeva hruška, RESTAVRACIJA TOMI za Refoškov liker, RESTAVRACIJA VENEZIA – IGRALNI SALON KARNEVAL za sladico Muškatino istriano, RIZIBIZI za sladico V Istri rase figa in TERME ČATEŽ – HOTEL ŽUSTERNA za sladico Figov biškotić z noželami potoćan v refošku.