DomovNaši krajiNa krovu Enterprisea tudi koprska delegacija

Na krovu Enterprisea tudi koprska delegacija

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem, ko smo bili minuli mesec v Kopru deležni obiska jadrnice italijanske vojaško-pomorske šole Palinuro, se je v petek, 11. avgusta, ob potniški terminal privezala še poveljniška ladja Natove stalne protiminske bojne skupine 2 HMS Enterprise. V Kopru jo bomo gostili do ponedeljka, 14. avgusta.

V petek je tako poveljnika Natove bojne skupine Justina Hainsa in poveljnika ladje Enterprise Phipila Harperja ter poveljnika 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske Romana Anžiča v prostorih občinske uprave sprejel župan Mestne občine Koper Boris Popovič – včeraj pa se je udeležil še uradnega kosila na krovu Natovega minolovca.

Foto: Vojko Rotar

Tako poveljnik ladje kot tudi poveljnik Natove bojne skupine in poveljnik 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske so bili nad predstavitvijo vizije Kopra v prihodnosti navdušeni, župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča pa je nato v soboto navdušil ogled minolovca, ki pa ni klasičen, saj se ladja uvršča med raziskovalne potniške ladje.

Večnamenska ladja britanske kraljeve mornarice HMS Enterprise ima 72 članov posadke, vlogo poveljniške ladje Natove stalne protiminske bojne skupine 2 pa je prevzela 5. julija 2017.

Kljub temu, da ladja Enterprise ni klasičen minolovec, saj se uvršča med raziskovalne poveljniške ladje, je ta v stalni pripravljenosti. Slovenijo je obiskala z namenom krepitve vojaškega sodelovanja med Slovensko vojsko in drugimi Natovimi pomorskimi zmogljivostmi.