DomovNaši krajiV kratkem tudi gradnja bazenskega kompleksa na Bonifiki

V kratkem tudi gradnja bazenskega kompleksa na Bonifiki

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Če gre vse po načrtih, bodo na olimpijskem bazenu v Kopru kmalu zabrneli gradbeni stroji. Pogodba z izvajalcem je bila podpisana v teh dneh, sledi uvedba v delo. Gradnja bazena naj bi se sklenila konec prihodnjega leta.

Potem, ko se je zaradi stečaja gradbenega podjetja Primorje gradnja olimpijskega bazena za več let ustavila, je njegovo usodo v svoje roke vzela koprska občina. Ta je želela naložbo najprej realizirati v okviru javno –zasebnega partnerstva, s tem namenom je tudi objavila poziv promotorjem o zainteresiranosti za izvedbo javno-zasebnega partnerstva za izvedbo projekta.

Nanj je sicer prejela eno ponudbo, ki pa je bila finančno nesprejemljiva. Sedaj namerava naložbo v celoti financirati iz naslova proračunskih sredstev, bo pa s projektom kandidirala tudi na razpisu za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev, in sicer v okviru mehanizma Celostnih teritorialnih naložb.

Prvi kopalci v začetku leta 2019

Naložba predvideva gradnjo olimpijskega bazena z merami 50x 25 metrov, ki izpolnjuje vse pogoje za organizacijo mednarodnih plavalnih in vaterpolo turnirjev. Bazen bo služil tako tekmovalnim kot tudi rekreativnim plavalcem in vaterpolistom, ki bodo odslej imeli tudi bistveno bolj ugodne pogoje za treninge. V okviru gradnje bo poskrbljeno tudi za vso potrebno spremljevalno infrastrukturo, med drugim za tribune, garderobe in sanitarije ter prostore za administrativne dejavnosti.

Občina je izvajalca iskala prek javnega razpisa, na katerega sta prispeli dve ponudbi – obe sta krepko presegali ocenjeno vrednost naložbe, zato je občina izbor izvajalca nadaljevala s konkurenčnim postopkom s pogajanji. Med dvema ponudbama je občina izbrala najugodnejšo, in sicer podjetja Grafist, ki bo naložbo izpeljal za nekaj manj kot 6,7 milijona evrov. Novo izpogajano vrednost so v okviru novelacije investicijskega programa potrdili tudi na občinskem svetu koprske občine.

Izbrani izvajalec bo moral med drugim izdelati projektno dokumentacijo, v okviru pogodbenih obveznosti pa tudi spremeniti gradbeno dovoljenje, in sicer ločiti hotelski del od bazenskega.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.