DomovNaši krajiNajnujnejši ukrepi za preprečitev plazenja zemlje v Žusterni

Najnujnejši ukrepi za preprečitev plazenja zemlje v Žusterni

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so se tudi uradno začela dela na strmem pobočju klifa v Žusterni – nad Obalno cesto, ki ga je močno deževje novembra lani dodobra razmočilo. Dela, ki predvidevajo zgolj najnujnejše ukrepe, bodo sklenjena v kratkem.

Predloge za trajno sanacijo je Mestna občina Koper že podala, in sicer v poročilu o geomehanskih raziskavah plazu. V kolikor bo monitoring pokazal nadaljnje premike na plazu, bo občina nemudoma pristopila k trajni sanaciji plazovitega območja.

Naj spomnimo, da je klifna stena nad obalno cesto Koper – Izola v Žusterni začela polzeti po obilnem deževju novembra 2016. V prvi fazi je občina sprejela odločitev, da na območju zemeljskega plazu najprej izvede najnujnejše ukrepe. Ti so namreč ključni za takojšnjo zagotovitev varnosti na obalni cesti, ki se nahaja pod klifom.

Foto: MOK

V kolikor ukrepi ne bodo zadostovali in bodo ob močnejšem deževju ponovno zabeleženi premiki zemljine, bo občina pristopila k celoviti sanaciji. Stanje na pobočju se spremlja, občina je namreč že vzpostavila monitoring.