DomovNaši krajiNavijaško vzdušje v polni Taverni

Navijaško vzdušje v polni Taverni

Naši krajiŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnji finale Lige prvakov, v katerem sta se pomerili angleški ekipi Liverpool in Tottenham si je v koprski Taverni ogledala množica nogometnih navdušencev.

Novica, da bo prav Koprčan Damir Skomina tisti, ki si je prislužil čast sojenja v finalu Lige prvakov, je Mestno občino Koper spodbudila, da je minulo soboto, 1. junija, v Taverni pripravila neposredni televizijski prenos nogometne tekme za širše občinstvo. Udeležila se ga je množica nogometnih navdušencev, ki so glasno navijali za svoje favorite. Z odličnim rezultatom 2:0 (1:0) je Ligo prvakov letos osvojila ekipa Liverpoola, za katero je to že šesti naslov prvaka.

Po porazu v lanskem finalu so nogometaši Liverpoola letos razveselili svoje navijače in prišli do najprestižnejšega evropskega klubskega naslova. Po tem, ko so že na domačem prvenstvu dvakrat premagali Tottenham (obakrat z 2:1), so tokrat zmagali brez prejetega zadetka.

Tekma je že v uvodnih minutah razveselila navijače Liverpoola, ki so igrali brez Nabyja Keitaja. Že po dobrih 20 sekundah je namreč Sadio Mane v kazenskem prostoru v roko zadel Mousso Sissokoja, glavni sodnik, Koprčan, Damir Skomina, ki je s sodelavci dobro opravil nalogo, pa je pravilno dosodil najstrožjo kazen. To je v drugi minuti zanesljivo izvedel Mo Salah in Liverpool je povedel. Čeprav so v naslednjih minutah pričakovano malce več poskušali Londončani, pa so v 17. minuti naslednjo nevarno akcijo spet izvedli Liverpoolčani, vendar je poskus Trenta Alexandra-Arnolda ostal brez zadetka.

Začetek drugega polčasa je minil brez resnih poskusov, Tottenham je igral prepočasi, brez pravih idej, zato so nogometaši Liverpoola zlahka prekinjali njihove napadalne namere. V 79. in 80. minuti so  Londončani vendarle zagrozili, a neuspešno, zato so v 87. minuti nogometaši Liverpoola prišli do drugega zadetka, ki ga je z diagonalnim strelom zadal Divock Origi.

Svoj pečat so v finalu pustili tudi slovenski sodniki, ki so svoje delo opravili brez večjih napak. Skomina, ki je bil glavni sodnik, ima tako zdaj na seznamu finala vseh Uefinih klubskih tekmovanja – lige prvakov, evropske lige (2017) in evropskega superpokala (2012).

Sicer je bil to za Skomino in slovenske sodnike drugi finale evropskih tekmovanj v članski kategoriji v zgodovini samostojne Slovenije. Damir Skomina je na mednarodnem seznamu sodnikov vse od leta 2003, od sezone 2011/2012 pa vsako leto sodi polfinalno tekmo enega od evropskih tekmovanj. Sodniški odbor Uefe mu je trikrat zaupal sojenje polfinala Lige prvakov, petkrat polfinala Evropske lige, leta 2017 pa je delil pravico na finalni tekmi Evropske lige med Ajaxom in Manchester Unitedom. Leta 2012 je Skomina sodil še tekmo evropskega superpokala, leta 2016 pa četrtfinale Eura 2016. Prav tako je lani sodil na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji.