DomovNaši krajiSrečanje nekdanjega Zbora občin v Kopru

Srečanje nekdanjega Zbora občin v Kopru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so se v Kopru mudili nekdanji poslanci Zbora občin Skupščine Republike Slovenije. Ob tej priložnosti jih je v Pretorski palači sprejel župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. 

Poslanci Zbora občin, ki so bili pred 29 leti neposredno izvoljeni v slovenski parlament oz. nekdanjo Skupščino Republike Slovenije, in njihovi tedanji strokovni sodelavci se še vedno redno srečujejo. Enkrat letno organizirajo druženje v eni od slovenskih občin in tako iz prve roke spremljajo, kako deluje lokalna samouprava, ki so jo začrtali s slovensko ustavo.

Letos so se sestali v Kopru, kjer so po uvodnem srečanju s koprskim županom Alešem Bržanom obiskali tudi osnovno šolo z italijanskim učnim jezikom Pier Paolo Vergerio il Vecchio, nato pa krenili v Krkavče na ogled krkavškega menhirja in izjemne vaške arhitekture ter v Tonino hišo v Sv. Petru.

Ohranjanje dolgoletne tradicije rednih letnih srečanj je po mnenju nekdanjega predsednika zbora mag. Ivana Bizjaka dokaz, da so se poslanci, čeprav različni po politični pripadnosti, od vedno dobro razumeli, saj so imeli skupni cilj.

Prav tega si želi tudi koprski župan, ki upa, da bo rezultat dela njegovega mandata tak, da se bodo tudi čez 27 let še vedno srečevali, z vseh političnih vetrov, in se pogovarjali o nekdanjem delu – zadovoljni, da so nekaj premaknili na bolje.

V svojem pozdravu se je dotaknil tudi dveh velikih državnih projektov, ki so dolga leta čakali na realizacijo. Drugi tir, o katerem se je na Koprskem govorilo že pred skoraj tremi desetletji, in projekt avtocestne navezave do meje s Hrvaško, ki je bil prvič predstavljen pred dvajsetimi leti in več. “Veliko je znanj, ki ste ji osvojili, a so se mnoga med njimi na žalost izgubila na poti do novih odločevalcev. Zato sem vesel, da so mnogi med vami danes pripravljeni to znanje deliti z nami. Prepričan sem namreč, da so izkušnje in nova sila najboljša kombinacija za to, da se družba res premika na bolje, zato upam in si želim, da bomo znali kar najbolje izkoristiti to priložnost,” je še sklenil svojo misel.