DomovNaši krajiNesporazumi zglajeni – projekt postavitve tabel s poimenovanji trgov in ulic gre naprej

Nesporazumi zglajeni – projekt postavitve tabel s poimenovanji trgov in ulic gre naprej

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je na Mestni občini Koper s predstavniki občine sestala županova Komisija za toponomastiko in obširneje obravnavala situacijo, nastalo po poskusni postavitvi prve v nizu tabel, ki jih koprska občina namerava postaviti na trgih in ulicah starega mestnega jedra z namenom ohranjanja spomina na imena koprski trgov in ulic iz časa Avstro-Ogrske.

Komisija in predstavniki koprske občine so si bili enotni, da ima projekt postavitev tabel globlji kulturno – zgodovinski in turistični pomen, zato ga je vredno ohraniti in nadaljevati. Ugotovili so, da so nesporazume, ki so nastali predvsem zaradi neinformiranosti javnosti o samem namenu projekta, kot tudi zaradi dvoumnih objav določenih medijev, zgladili oz. razčistili in da še vedno obstaja precejšen interes javnosti, da bi tudi v Kopru, kot so to že storili v Piranu in nekaterih drugih mestih po Sloveniji in Evropi, postavili omenjene table. Te namreč se namreč smiselno vključujejo v turistično zgodbo mesta, ki je vse bolj zanimivo tudi zaradi raznolike zgodovine in bogate kulturne dediščine.

Zato so se v komisiji odločili, da bodo table najprej dodatno opremili in projekt, na pobudo posameznih krajevnih skupnosti, razširili tudi na nekatera zaledna območja koprske občine. Table bodo postavili v začetku prihodnjega leta, še prej pa bodo skupaj s koprsko občino o tem podrobneje seznanili javnost.