DomovNaši krajiNESREČA V ČEŽARJIH: Bo država prevzela odgovornost za izboljšanje varnosti ali bo še naprej neupravičeno valila breme na MOK?

NESREČA V ČEŽARJIH: Bo država prevzela odgovornost za izboljšanje varnosti ali bo še naprej neupravičeno valila breme na MOK?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Čežarjih še vedno odmeva huda prometna nesreča, ki se je zgodila v soboto zvečer nekaj po 21. uri, ko je neznani voznik sivega renault scenica na prehodu za pešce trčil v peški – 37-letno žensko in njeno osemletno hčerko, nato pa pobegnil proti Sv. Antonu. Krajani Čežarjev so po sobotni nesreči še vedno v šoku, državo pa opozarjajo, da poskrbi za večjo varnost na tej cesti, ki je zelo obremenjena s prometom. Prav zato je Mestna občina Koper v preteklih letih na upravljavca ceste – Direkcijo RS za infrastrukturo podala precej zahtev in pobud za izboljšanje prometne varnosti na tej cesti, žal pozitivnega odgovora s strani upravljavca ni bilo. 

Ženska se je pri padcu huje poškodovala. Policija zato za pomoč prosi morebitne očividce nesreče, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Vsi, ki bi nesrečo videli ali karkoli o tem vedeli, naj to čim prej sporočijo na najbližjo policijsko enoto, na 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200 in tako pomagajo policistom razjasniti okoliščine, so še navedli.
Foto: mariborinfo.si

MOK pošilja pobude državi, a ta je gluha

Krajani Čežarjev so po sobotni nesreči še vedno v šoku, državo pa opozarjajo, da poskrbi za večjo varnost na tej cesti, ki je zelo obremenjena s prometom.

Zagotovo je državna regionalna cesta 3. reda R3-625 (Bertoki – Gračišče) nevarna cesta na kateri je bilo in je še vedno nekaj črni točk. Pri tem ne moremo, če ne omenimo nevarnega križišča v Pradah, nevarnega križišča v Pobegih (križišče s Frenkovo in Cesto na Rižano), da pri tem ne omenjamo drugih nevarnih manjših križišč in dostopov na državno cesto.

Tehnični elementi regionalne ceste omogočajo vožnjo z velikimi hitrosti. Gre za široko, ravno vozišče, brez večjih krivin, ki bi voznike silile v zmanjšanje hitrosti. Zaradi pozidave in trase ceste, ki poteka skozi naselje je prečkanje ceste za pešce in za druge voznike vključevanje v promet zelo nevarno.

Prav zato je Mestna občina Koper v preteklih letih na upravljavca ceste – Direkcijo RS za infrastrukturo podala precej zahtev in pobud za izboljšanje prometne varnosti na tej cesti, žal pozitivnega odgovora s strani upravljavca ni bilo.

Zaradi navedenega in skrbi za varnost naših občanov je Mestna občina Koper na tej regionalni cesti s sredstvi občinskega proračuna uredila 3 hitrostne ovire (pri OŠ Prade, v Pobegih pred vrtcem in v Sv. Antonu pri OŠ), kjer je bilo to najnujnejše. Poleg hitrostnih ovir je občina v Bertokih na državni cesti uredila dve krožni križišči. Glede sredstev, ki jih občina namenja za izboljšanje varnosti na državni cesti pa je pri tem potrebno povedati, da gredo ta sredstva v škodo cest, ki so v upravljanju koprske občine.

V luči izboljšanja varnosti prebivalcev se v Pradah pri osnovni šoli in v Pobegih pri Frenkovi ulici Mestna občina Koper projektira krožišča, ki bodo povečala varnost vseh udeležencev v prometu, predvsem pa zmanjšala hitrost na tem območju.