DomovNaši kraji“Nove pridobitve naj postanejo osrednje mesto druženja in povezovanja med različnimi generacijami!”

“Nove pridobitve naj postanejo osrednje mesto druženja in povezovanja med različnimi generacijami!”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

S simboličnim prerezom traku so župan Mestne občine Koper Boris Popovič, predsednik sveta krajevne skupnosti Črni Kal Janko Sever in predsednik prostovoljnega gasilskega društva Dol Željko Franca namenu predali novo otroško igrišče in povsem na novo opremljeno večnamensko ploščad, ki bo poslej služila tudi kot igrišče za košarko, nogomet, rokomet in odbojko. Ob tej priložnosti so obeležili tudi 105. obletnico vaškega vodovoda, ki so ga s prostovoljnim delom in lastnimi sredstvi zgradili krajani sami, v zadnjih letih pa je finančno pomagala tudi koprska občina.

»Dobro leto je okrog in spet smo tu, pripravljeni, da namenu predamo še eno pomembno pridobitev – novo otroško igrišče, ki se ga bodo nedvomno najbolj razveselili prav naši najmlajši. Ti so namreč dobili nov prostor za igro, raziskovanje, preizkušanje svojih sposobnosti in zmožnosti ter seveda prostor za druženje s svojimi vrstniki in tkanje novih prijateljstev, ki ostanejo za vedno,« je uvodoma dejal Boris Popovič, prvi mož koprske občine, ki je poleg otroškega igrišča nabavila tudi vso opremo za veliko in ograjeno igrišče na ploščadi, kot tudi poskrbela za razsvetljavo celotnega območja.

Nekaj besed je namenil tudi 105 obletnici vaškega vodovoda, ki so ga s prostovoljnim delom, predvsem pa lastnimi sredstvi, zgradili krajani sami: »Ta je bil nepogrešljiv še zlasti v času, ko tu ni bilo javnega vodovodnega omrežja, svoj pomen in vlogo pa uspešno ohranja še danes. Tudi po zaslugi koprske občine, ki je vselej pripravljena pomagati in je tudi za potrebe vaškega vodovoda namenila prepotrebna finančna sredstva.«

Ob tem je spomnil na številne druge naložbe, ki jih je občina sama oziroma v sodelovanju s krajevno skupnostjo realizirala v preteklih letih, na kratko se je dotaknil tudi prepotrebne gradnje drugega tira, ki bo dodobra razbremenil celotno krajevno skupnost Črni Kal, skozi katero teče dosedanja železniška proga. Ob robu prireditve pa je zbranim čestital ob državnem prazniku Dnevu vrnitve Primorske k matični domovini: »V okviru praznika se vsakič znova spominjamo, da so svoboda, neodvisnost in mir največje vrednote, ki so vse prej kot samoumevne. Tega so se še kako dobro zavedali vsi tisti, ki so bili za te vrednote pripravljeni žrtvovati svoja življenja, zato je prav, da jih tudi mi še naprej gojimo, ohranjamo in prenašamo na mlajše generacije.«

Zbrane krajane sta včeraj nagovorila tudi predsednik sveta KS Črni Kal Janko Sever, ki je v svojem govoru izpostavil problem bližine železniške proge, s katero prebivalci Dola in drugih vasi ter zaselkov te krajevne skupnosti živijo že desetletja, in Zdravko Juriševič, ki je poudaril pomen vaškega vodovoda za razvoj tega kraja in kakšno vlogo ta nosi še danes.

Kulturni program sta včeraj popestrila še pihalni orkester in glasbeni nastop malčkov Osnovne šole Dekani kot tudi vrtca Rižana.