DomovNaši krajiKoprsko društvo za slepe in slabovidne obeležilo 70 let

Koprsko društvo za slepe in slabovidne obeležilo 70 let

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Koper so s predajo namenu povsem prenovljenega zunanjega atrija, namenjenega druženju, in dodatne, že šeste bivalne enote, obeležili častitljivih 70. let delovanja. Ob tej priložnosti so pripravili tudi pester glasbeno-plesni kulturni program, ki so ga sooblikovali člani društva sami, podelili pa so tudi posebna priznanja in zahvale. Slednjo je za razumevanje, podporo in sofinanciranje prejela tudi Mestna občina Koper.

»Po skoraj 15ih letih končno zaokrožujemo prenovo našega poslovno stanovanjskega objekta. V letošnjem letu smo tako prenovili zunanji atrij za potrebe društva, obnovili pa smo še en prostor v zgornji nadstropjih in v njem uredili dodatno bivalno enoto,« je uvodoma dejal predsednik medobčinskega društva za slepe in slabovidne Koper Safet Baltič. Sedaj je bivalnih enot šest, vse so v zgornjih prostorih objekta na Repičevi ulici v Kopru, v katerih društvo izvaja t.i. program bivalne skupnosti. Njegov namen je v prvi vrsti usposabljanje posameznikov na samostojno življenje. V zadnjih 15-ih letih so uspešno usposobili že 16 oseb, ki sedaj živijo samostojno življenje. V bivalni skupnosti trenutno živi pet članov društva, po večini gre za osebe med 40 in 60 let, v eni od enot pa prebiva tudi mati z otrokom, oba sta slabovidna.

»Prehodili ste pot, ki je sicer za vsakega od nas težka, ni premočrtna in ne enostavna, a za vas je ta še toliko težja. Mislim, da po njej hodite z velikim optimizmom, ki ga je čutiti tudi danes,« je ob visokem jubileju zbranim na dušo popihal vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Mestne občine Koper Timotej Pirjevec in dodal, da so slepi in slabovidni pomemben člen naše družbe.

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper je bilo ustanovljeno leta 1948, ko je takratni referent za socialno skrbstvo in zdravstvo na okraju Sežana Pegan Oskar sklical ustanovni sestanek slepih oseb s sežanskega okraja. Od evidentiranih 60-ih slepih se ga je udeležilo 15, skoraj vsi so bili žrtve vojnega nasilja, predsednik društva je postal Emil Babič. Nato je delovanje društva nekoliko zamrlo, a le do leta 1953, ko je bila ponovno sklicana konferenca za okraj Sežana, ki se je je udeležilo kar 39 od 41 evidentiranih slepih – čez dve leti je sledila že prva plenarna seja slepih iz celotnega območja, na kateri je bila ustanovljena zveza slepih Koper, s sedežem v Piranu. Kmalu zatem pa s sedežem v Kopru, ki vse od takrat pokriva območja Koper, Izola, Piran, Hrpelje – Kozina, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Divača, Sežana in Komen.

Danes je društvo sodobna invalidska organizacija s pridobljenih statusom društva, ki deluje v javnem interesu, ima pa tudi status invalidske organizacije, ki je iz organizacije za samopomoč postala prepoznavna izvajalka posebnih socialnih programov za slepe in slabovidne.