DomovKulturaSlovenska Istra se je predstavila v Gradcu

Slovenska Istra se je predstavila v Gradcu

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Glavna poletna turistična sezona se še ni v celoti zaključila, predstavniki turizma slovenske Istre pa že nadaljujejo s promocijskimi aktivnostmi tako doma kot v tujini. Včeraj so slovensko Istro predstavljali na dogodku Aufsteirern v sosednjem Gradcu.

Včeraj se je destinacija slovenska Istra – Love Istria predstavila na avstrijskem dogodku Aufsteirern v Gradcu. Festival Aufsteirern, ki je značilen za Štajersko in njeno ljudsko kulturo, vsako leto v septembru blesti v središču Gradca z ljudsko glasbo, nošo in kulinariko. V času festivala Gradec obišče več kot 100 tisoč obiskovalcev, kar ga spremeni v največji vaški trg Avstrije. Istra se je predstavila v sklopu t.i. slovenske ulice, ki jo je med drugim obiskala tudi Tina Maze. Istrsko eno-gastronomsko ponudbo so letos predstavljale članice Turističnega društva Šparžin iz Kort in pa Vina Božič iz Izole. Dogodka so se udeležile tudi predstavnice Turističnega združenja Portorož, Občine Ankaran in Turističnega združenja Izola.

V sodelovanje s sosednjimi turističnimi organizacijami prav tako aktivno potekajo priprave na oktobrski nastop na najpomembnejšem italijanskem B2B sejmu TTG Rimini, kjer slovenska Istra, skupaj s Postojnsko jamo, prevzema vlogo nosilca animacije na slovenski stojnici. Poleg same animacije bo poskrbljeno tudi za pogostitev bodočih in sedanjih italijanskih poslovnih partnerjev, prav tako se bo na sejmu odvila novinarska konferenca, na kateri bomo imeli priložnost še konkretneje predstaviti našo destinacijo italijanskim urednikom, novinarjem in blogerjem.

Prav ta vikend je slovensko Istro sicer obiskal tudi nemški gourmet novinar Frank Keil, ki smo mu pripravili zanimiv program, s poudarkom na lokalni kulinarični ponudbi.

Tudi tovrstne predstavitve pripomogle k zelo uspešni poletni sezoni

Zadnji izolski statistični podatki za meseca julij ter avgust so izredno dobri in pričajo o odlični glavni poletni sezoni. Skupaj je bilo v juliju in avgustu v Izoli opravljenih 214.379 nočitev, obiskalo pa nas je kar 50.177 gostov. V primerjavi z lanskim avgustom smo tako letos zabeležili 25 % več prihodov in kar 32 % več opravljenih nočitev.

V avgustu je pri nas prenočevalo 47 % domačih gostov, sledijo jim Avstrijci s slabimi 10 %, ter Italijani in Nemci z dobrimi 7 %. Veseli nas, da nam je v tej sezoni z vsemi aktivnostmi na sosednjem trgu, uspelo povečati odstotek italijanskih gostov, iz lanskih 4 % na dobrih 7 % letos.