DomovNaši krajiO novemu simbolu Kopra priznani arhitekt Fuksas

O novemu simbolu Kopra priznani arhitekt Fuksas

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli mesec je ocenjevalna komisija dokončno izbrala strokovno najprimernejše rešitve za vzpostavitev vertikalne mobilne povezave med Markovim hribom, obalnim območjem in mestnim središčem. Najbolj jih je prepričal elaborat tandema arhitektov Massimiliana Fuksasa, svetovno priznanega arhitekta iz Rima in slovenskega arhitekta Sandija Pirša.  

Svojo vizijo umestitve vertikalne mobilne povezave bo tako priznani arhitekt Massimilian Fuksas širši javnosti predstavil v ponedeljek, 9. aprila 2018, ob 17. uri v Pokrajinskem muzeju Koper.

Kot smo že poročali, zmagovalna rešitev predvideva umestitev vertikalno vzpenjajoče dvojne krožne spirale, ki bi hkrati predstavljala nov simbolni element mesta.

Capo Grande – stolpnica, ki bi lahko v prvi fazi dosegla višino do 80 metrov, v naslednji fazi pa bi jo nadgradili do višine 111 metrov, so namreč simbolno poimenovali tudi stolpnica miru – peace tower. Vanjo bi umestili dve oziroma tri moderna in nekoliko nevsakdanja panoramska dvigala, ki bi bila nagnjena pod določenim kotom in bi predstavljala ne samo odlično rešitev za premostitev višinske razlike med obalnim delom in Markovcem, temveč bi bila atraktivna tudi z vidika turistične ponudbe. V spodnjem delu vertikale bi svoj prostor našle tudi športno rekreacijske vsebine: spiralni zaprti adrenalinski tobogan in umetna plezalna stena, razmišljajo pa tudi o možnostih umestitve jeklenice za adrenalinski spust, t.i. zip line-a.

Vertikalna povezava na Markovec nov simbolni element mesta Koper

Spomnimo, da si je občina z natečajem nadejala poiskati idejno rešitev za dvigalo, ki bi povezalo Markovec, obalno območje in mestno središče. Celotno območje Markovca je namreč zaradi višinske razlike in precejšnjega naklona praktično odrezano od obalnega dela in samega mesta Koper. Tovrstna rešitev bo bistveno pripomogla k večji mobilnosti tamkajšnjih prebivalcev, hkrati pa bo gibalno oviranim osebam ter staršem z vozički olajšala dostop do obale in mesta z Markovega hriba. Sočasno je občina iskala tudi rešitev za premostitev strmega naklona in višinske razlike od parkirišča pri Osnovni šoli Antona Ukmarja, po ulici Vena Pilona vse do križišča Ceste na Markovec s Kvedrovo ulico.