DomovNaši krajiObčina podelila priznanja za sodelovanje v tednu mobilnosti

Občina podelila priznanja za sodelovanje v tednu mobilnosti

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper se je tudi letos pridružila številnim mestom po Sloveniji, Evropi in svetu,  ki sleherno leto, med 16. in 22. septembrom, sodelujejo v najbolj razširjeni kampanji na področju trajnostne mobilnosti – Evropski teden mobilnosti. Tako kot vsako leto je tudi tokrat ob koncu kampanje povabila vse sodelujoče, ki so prispevali k osveščanju in uspešni izvedbi ter jim podelila priznanja, ob tej priložnosti pa je sodelujočim v posebnih kampanjah za spodbujanje uporabe drugih prevoznih sredstev podelila tudi privlačne nagrade.

K vseevropski kampanji je letos pristopilo rekordno število mest oz. občin v naši državi – kar 77 jih je bilo, ki so tekom tedna mobilnosti organizirali najrazličnejše aktivnosti. Osrednje aktivnosti, ki so jih pripravili v koprski občini so bile spodbujanje pešačenja, kolesarjenja in uporabe parkirišč P+R ter avtobusnega prevoza na poti v mesto, službo in šolo, pester program spodbujanja mobilnosti pa je ponudil tudi t.i. Park(irni) dan in projekt Pešbus, ki je bil v tednu mobilnosti uveden kar na petih koprskih osnovnih šolah – OŠ Dušana Bordona Semedela Koper, OŠ Antona Ukmarja Koper in OŠ dr. Aleš Bebler-Primož Hrvatini ter OŠ Koper in OŠ Oskarja Kovačiča Škofije. Cilj projekta je spodbuditi otroke, da se v šolo odpravijo peš, v organizirani skupini, po stalnem urniku, varnih poteh in v spremstvu starejših, kar pomeni tudi razbremenitev za same starše.

Osrednja tema letošnje kampanje je bila »Združuj in učinkovito potuj«, s katero so sodelujoči partnerji promovirali prednosti delitve prevoza, ki jih ne gre gledati samo skozi zmanjšanje stroškov in zniževanje izpustov v okolje, temveč tudi kot priložnost za druženje in tkanje novih poznanstev.

Mestna občina Koper je pred dnevi prejela tudi priznanje za najbolj aktivno slovensko občino v Evropskem tednu mobilnosti 2018, komisijo pa je prepričala z izjemno raznolikim programom. Vključila je namreč številne izvajalce na eni strani ter širok krog občanov in obiskovalcev vseh starosti in zanimanj na drugi. Pohvaljena je bila tudi občinska spletna stran ETM.

Priznanja so podelili v treh sklopih:

PEŠBUS, ki so ga prejele šole OŠ Dušana Bordona Semedela Koper, OŠ Antona Ukmarja Koper in OŠ dr. Aleš Bebler-Primož Hrvatini in posamezniki: Vesna Lavriša, Nastja Rodela, Gregor Rožič, Petra Cokan Klabjan, Bojan Žižek, Valentina Umek, Katarina Zidar, Gabrijela Kukovec Pribac, Alenka Bratkovič, Lejla Bratič, Samanta Jerman, Manuel Peršić, Sabina Devetak, Mirela Šumić, Agron Anže Sejdaj, Gabrijela Dolinšek, Tanja Labus, Zoran Pavlović, Vesna Vičič, Kristina Batagelj, Aleksandra Pobega, Ervin Pregelj, Tadeja Pahor, Urška Mesar, Anita Batrac, Tanja Kocjančič, Lucija Pušnik in Jasmina Jakopič.

Kampanje ozaveščanja

V okviru letošnjih aktivnosti je občina organizirala tudi tri kampanje, s katerimi je želela spodbuditi posameznike, da se v mesto raje kot z avtomobilom odpravijo peš, s kolesom oz. z javnim prevozom.

Prva je bila »Sprehodi se v mesto peš«. Na površinah za pešce so se nahajali napisi s podobami živali, ki so sporočale okoljske misli. Ponujale so odgovore na vprašanja, ki so bila zastavljena na spletni strani etmkoper. Da bi izvedeli odgovor, so se torej sodelujoči morali sprehoditi v Koper peš. Glavna nagrada so bile kakovostne superge za hojo, ki jih je prejel Miha Štilec. Priznanje in nagrado za sodelovanje so prejeli še: Nataša Velinovska, Nika Bergant, Rene Germek, Alenka Bratkovič, Alenka Maver, Andraž Corn, Špela Kos, Kristina Pirc, Damjana Zgonec, Anita Zupančič, Maja Lavrič, Petra Giovani, Matija Jenko in Barbara Kopačin.

Za spodbujanje prevoza na delo, se je MOK pridružila projektu Social Biking, ki s pomočjo aplikacije omogoča evidentiranje prevoženih kilometrov, s kolesom na poti do službe. Zmagovalka kampanje je bila Nina Kozlan, prejela pa je kakovostno treking kolo. Priznanje in nagrado za sodelovanje so prejeli še: Alan Kozlan, Borut Krejačič, Borut Zorko, Vane Urh, Dean Grgurica in Borut Semolič.

Občina je ves teden spodbujala tudi vožnjo z mestnimi avtobusi ter uporabo enostavne in priročne aplikacije MOK Bus. Uporabniki, ki so se v tednu mobilnosti brezplačno peljali bodisi z mestnim bodisi primestnim avtobusnim prevozom, so sodelovali tudi v nagradni igri, v kateri je žreb določil prejemnika letne vozovnice za avtobusni prevoz. Vozovnico je prejela Elen Jerman. 

Priznanje za sodelovanje so prejeli tudi:

Društvo Naredi Nekaj za Naravo, Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce, Sekcija primorske regije društva za KVČB, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Društvo za boljšo kakovost življenja, Studio Sandra, Alpe Adria Green, Mednarodno društvo za varstvo okolja, Mladinsko združenje Brez izgovora, Društvo Sončni grič Hrvoji, Park Istra, DPS podružnica psoriatikov OBALA, Mladinsko združenje za trajnostni razvoj, Društvo inovativnosti Ankaran, Rdeči križ Slovenije, območno združenje Koper, Društvo Nomed, Društvo Leskrea, Društvo varstvenih biologov Biodiva, Ribiška družina Koper, Gobarsko-mikološko društvo slovenske Istre, Društvo KUP kultura, Društvo Zdrav podjetnik, Združenje iz bube v metulja, Zavod Arzox center in društvo Mozaik, Lovska družina Rižana, Kraško gozdarsko društvo Sežana, Društvo bolnikov z osteoporozo obalno kraške regije, Pedagoška fakulteta, Univerza na Primorskem, Center dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper.