DomovNaši krajiObčina šolarjem iz Manžana omogoča brezplačen avtobusni prevoz do Kopra

Občina šolarjem iz Manžana omogoča brezplačen avtobusni prevoz do Kopra

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

O tem, da se ozračje pred jesenskim volilnim časom že močno segreva, priča nedavna objava o domnevni ukinitvi šolskega avtobusa iz Manžana do Osnovne šole Koper, ki je zaokrožila na priljubljenem družabnem omrežju Facebook.

Nekateri posamezniki so šli še celo tako daleč, da so za potrebe nabiranja političnih točk zlorabili najranljivejše – otroke, v javnost poslali povsem napačno informacijo.

Foto: Facebook

Pa gremo lepo po vrsti. Reorganizacija šolskega prevoza za Osnovno šolo Koper je bila namreč izvedena že v šolskem letu 2017/18, in sicer z navedenim zakonom, ki določa, kdaj je brezplačni prevoz upravičen. Do brezplačnega prevoza v šolo so namreč upravičeni učenci, katerih prebivališče je od šole oddaljeno več kot 4 kilometre. Učenec, ki obiskuje šolo zunaj šolskega okoliša, pa je upravičen do povračila stroškov prevoza v višini, ki bi mu pripadala, če bi obiskoval šolo v svojem okolišu.

Učenci iz Boninov, Vanganela in Manžana tako spadajo v šolski okoliš Osnovne šole Marezige in zato do organiziranega prevoza do Osnovne šole Koper niso upravičeni.

Tem učencem je skladno z navedenim zakonom zagotovljena vozovnica za redno linijo v primestnem potniškem prometu na relaciji Vanganel – Škarpa – Koper. Občina pa seveda skladno z zakonodajo zagotavlja brezplačni prevoz – šolski avtobus od Manžana do Marezig.

Šolski avtobus se ustavi tudi v Manžanu. Foto: eKoper

Sprememba šolskih okolišev prinesla nove ureditve avtobusnih prevozov

Spomnimo, da je bil šolski prevoz iz Vanganela in Manžana v Osnovno šolo Koper, ki je bil zagotovljen pred šolskim letom 2017/18, posledica predhodnih šolskih okolišev. Ko sta bila Vanganel in Manžan s spremembo šolskih okolišev leta 2004 vključena v šolski okoliš Osnovne šole Marezige, se je šolski prevoz do Kopra ohranil zgolj za učence, ki so bili že vpisani na Osnovno šolo Pinka Tomažiča in so nadaljevali šolanje na tej šoli oziroma na Osnovni šoli Koper. Obveza zagotavljanja šolskega prevoza iz Vanganela in Manžana do Kopra je torej prenehala že z zaključenim šolanjem teh generacij. Mestna občina Koper je, ne glede na to dejstvo, prevoz ves čas zagotavljala, vse do lanskega šolskega leta 2017/18.

Od lanskega šolskega leta dalje je tako koprska občina tistim učencem Osnovne šole Koper, ki prebivajo na Manžanu (teh je 15), zagotovila brezplačni prevoz na način, kot velja za vse učence, ki obiskujejo šolo izven šolskega okoliša in so upravičeni do povračila stroška. Vozni red navedene primestne linije je glede na urnik Osnovne šole Koper ustrezen tako za preduro kot za odhod iz šole. Za prihod v šolo k prvi šolski uri lahko, zaradi ustreznejšega urnika, učenci koristijo tudi šolski avtobus, ki vozi v Osnovno šolo Koper po tribanski cesti s prihodom v Osnovno šolo Koper ob 8.06. Ta možnost velja, dokler prosta mesta na tem avtobusu to omogočajo.

Nekateri posamezniki širijo neresnico. Foto: eKoper

Na isti način Mestna občina Koper ta prevoz zagotavljala tudi v tem šolskem letu. Na željo staršev je bila sicer s 1. septembrom uvedena sprememba voznega reda javne linije, ki jo  učenci lahko koristijo za odhod domov in sicer tako, da je odhod avtobusa iz Kopra ob 14.08 (nekaj minut kasneje kot doslej), relacija pa je speljana v samo vas Manžan. Vse to pa seveda z namenom, da se otrokom zagotovi varno in kar se da udobno vožnjo v šolo in nazaj.

“Z občino smo se lani dogovorili, da našim otrokom iz Manžana omogočimo avtobusno linijo Manžan – Koper. V letošnjem letu smo ravno tako v skupnem dialogu sklenili dodaten dogovor, da se uvede tudi popoldanska linija Koper – Manžan, kar se je realiziralo z začetkom tega šolskega leta. Ta avtobus sedaj uporabljajo tako šolarji, dijaki, kot tudi krajani. Z novo pridobitvijo smo izredno zadovoljni,” nam je zaupal Nedžad Kadić iz Manžana.