DomovNaši krajiObčina z ukrepi za večjo varnost pešcev

Občina z ukrepi za večjo varnost pešcev

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Občinsko redarstvo in občina bosta z ukrepi in poostrenim nadzorom na terenu zagotavljala večjo varnost pešcev, še posebej v bližini osnovnih šol.

V Mestni občini Koper tudi letos opažamo, da se je z začetkom pomladi in lepega vremena bistveno povečala uporaba motornih koles, s tem pa tudi kršitve cestnoprometnih predpisov, ki prepovedujejo vožnjo v nasprotno smer (enosmerna cesta) kot tudi vožnjo po površinah, namenjenih pešcem.

Povečano število kršitev zaznavamo zlasti na večjih ulicah starega mestnega jedra, sprehajalnih površinah ter v bližini mestnih osnovnih in srednjih šol. Ker je zagotovitev varnosti pešcev in drugih udeležencev v prometu prioriteta, je Občinsko redarstvo na ključnih točkah že povečalo nadzor, v naslednjih dneh pa bodo mešane patrulje policistov in redarjev nadzor še okrepile.

Med kršitvami, ki se pojavljajo, je tudi nedovoljena vožnja s kolesi z motorjem po pločniku na Rozmanovi ulici, in sicer iz smeri Ceste na Markovec proti Osnovni šoli Dušana Bordona. Ker je vožnja po tej ulici dovoljena zgolj v smeri od šole proti Olmu, si vozniki motorjev, ki prihajajo iz Olma, pot do šole krajšajo tako, da na križišču ulice s Cesto na Markovec zapeljejo na pločnik in se peljejo naprej proti šoli. S tem seveda ogrožajo pešce, ki na ozkem pločniku nimajo možnosti umika na varno.

Na pobudo tamkajšnjih stanovalcev je občina danes, 26. aprila, na pločniku postavila fizično oviro (paneton), ki onemogoča prehajanje koles z motorjem s cestišča na površine za pešce, s tem pa ponovno zagotovila varno pešačenje. Poleg tega bodo v naslednjih dneh na tem delu prisotni tudi občinski redarji, ki bodo poostren nadzor izvajali ob jutranjih konicah in ob koncu pouka.

Ob tem znova opozarjamo voznike koles z motorjem, predvsem pa starše mlajših voznikov, naj bodo previdni in dosledni pri upoštevanju cestnoprometnih predpisov, saj bodo le tako prispevali k varni vožnji in varnosti vseh udeležencev v prometu.