DomovNaši krajiOBČINSKI PRAZNIK: Mestna občina Koper je praznovala

OBČINSKI PRAZNIK: Mestna občina Koper je praznovala

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Minule dni je bila Mestna občina Koper odeta v praznično vzdušje. Obeležitev občinskega praznika so zaznamovale številne prireditve, ki so občankam in občanom pa tudi ladijskim turistom popestrile tako vikend kot tudi uvod v nov delovni teden.

Včeraj je Mestna občina Koper v spomin na majske dni leta 1929, ko  so prebivalci Marezig pokazali vso svojo odločnost in uporniški duh z Marežganskim uporom, praznovala občinski praznik.

Včeraj so pred spomenik padlim v Marezigah predstavniki Mestne občine Koper, Krajevne skupnosti Marezige in borčevske organizacije položili vence. Foto: ekoper.si

Marezige: Položitev vencev pred spomenik padlim

Leta 1921 so italijanski fašisti na vsak način skušali prevzeti oblast, tako so organizirali oborožene pohode v številne slovenske kraje v Istri. Večja skupina fašistov iz Kopra je prišla ustrahovat tudi Marežgane. Nanje so streljali in med ljudi vrgli ročno bombo. A kleni domačini so se temu uprli, napadalce so zasuli s kamenjem. V spomin na Marežganski upor, ki se je zgodil 15. maja 1921, Mestna občina praznuje svoj občinski praznik.

Ob tej priložnosti so včeraj pred spomenik padlim v Marezigah predstavniki Mestne občine Koper, Krajevne skupnosti Marezige in borčevske organizacije položili vence. Prisotne je nagovoril predsednik sveta KS Marezige Alen Babič, program pa so popestrili učenci Osnovne šole Ivana Babiča – Jagra Marezige.

Prav posebno praznovanje pa je koprska občina namenila otrokom. Tako je včeraj v dopoldanskem času Titov trg preplavilo 750 otrok, ki so ob zabavnem, a hkrati poučnem programu poskrbeli za veselo in razigrano vzdušje ob prazniku Mestne občine Koper. Foto: MOK

Otroci praznovali na Titovem trgu

Prav posebno praznovanje pa je koprska občina namenila otrokom. Tako je včeraj v dopoldanskem času Titov trg preplavilo 750 otrok, ki so ob zabavnem, a hkrati poučnem programu poskrbeli za veselo in razigrano vzdušje ob prazniku Mestne občine Koper.

Tradicionalna prireditev »Koper praznuje z otroki na trgu« je bila namenjena predšolskim otrokom vrtcev mestne občine Koper in se je tudi letos dogajala v osrčju starega mestnega jedra, na slikovitem Titovem trgu. Smeh, zabava, otroška radoživost in razposajenost so zaokrožile ponedeljkovo dopoldne, ko je v družbi voditelja in animatorja Tomaža Klepača, kolesarke, učiteljice rolanja ter akrobatske skupine Dunking Devils kar 750 otrok proslavljalo občinski praznik.

OBČINSKI PRAZNIK: Koper je tudi letos praznoval z otroki na trgu

Kot že vrsto let je najmlajšim občanom Mestna občina Koper tudi letos ob občinskem prazniku podarila prijetno in doživeto dopoldne. Posebno pozornost so tokrat na duhovit način namenili varnosti pri rekreaciji in v prometu, predvsem pri kolesarjenju in rolanju, saj na koprski občini ugotavljajo, da so ravno najmlajši tudi najštevilčnejši uporabniki nove pridobitve – obalne ceste. Tako jim je nadvse “varno” opremljen Tomaž Klepač predstavil pravila varne vožnje in primerno opremo.

Pokrajinski muzej Koper je odprl novo stalno zbirko “Srce Kopra”. Foto: ekoper.si

Odprtje razstave “Srce Kopra”: Čigavo srce odpira odpira droben bronast ključ?

V večernih urah se je v koprskem Pokrajinskem muzeju odprla nova stalna zbirka Srce Kopra, ki prvič celovito pripoveduje o zgodovini mesta. Stalna razstava je postavljena v novem razstavnem prostoru v drugem nadstropju palače Belgramoni-Tacco in prvič v zgodovini celovito predstavlja več kot 2000-letno zgodovino mesta.

Snovalci razstave so bili postavljeni pred velik izziv: kako v majhnem prostoru prikazati tako obširno in raznoliko tematiko. V prvem delu je na panojih s tekstom predstavljena splošna kratka zgodovina mesta, od prvih naselbinskih ostankov iz zgodnjega rimskega obdobja dalje. V drugem delu pa so na ogled najdbe iz različnih obdobij, ki nam pripovedujejo zgodbe pod skupnim imenom Nevidni Koper. Večinoma gre za novejše arheološke  predmete, odkrite ob nedavnih zaščitnih izkopavanjih v starem mestnem jedru, ki bodo sedaj prvič na ogled javnosti.

SRCE KOPRA: Interaktivna razstava, s katero se boste dotaknili preteklosti

Rdeča nit postavitve je kronološki pregled razvoja mesta, ki je predstavljen z inovativnimi multimedijskimi pristopi. Stalna razstava je zasnovana modularno, kar ji omogoča, da se ciklično spreminja in se ob vsaki osvežitvi razstave predstavlja z različnimi predmeti, zgodbami in aktivnostmi. Sestavni del razstave so tudi izobraževalni kotički in poseben kviz, ki spodbuja obiskovalce k aktivni udeležbi tudi z nagradami.

Nedeljo je v Kopru zaznamovala tradicionalna majska prireditev Koper na dlani, na kateri se javnosti predstavljajo krajevne skupnosti, turistična društva in drugi ponudniki Mestne občine Koper. Foto: Vojko Rotar

Koper na dlani je zadovoljil vse okuse

Prav tako pa je bil pester tudi vikend. Nedeljo je v Kopru zaznamovala tradicionalna majska prireditev Koper na dlani, na kateri se javnosti predstavljajo krajevne skupnosti, turistična društva in drugi ponudniki Mestne občine Koper.

Pristaniška ulica, Carpacciev in Ukmarjev trg, koprska Taverna in trg ob Upravi za pomorstvo so bili ves dan v znamenju vonjev domačih dobrot, zvokov harmonike, pevskih in plesnih nastopov, prikazov starih običajev, predvsem pa je bila nedelja polna smeha, veselja in dobre volje.

POTNIŠKI TURIZEM: Thomson Dream ponovno obiskala naše mesto

Praznovanje so zaznamovali tudi prihodi potniških ladij, tako so v nedeljo in ponedeljek naše mesto obiskale kar tri potniške ladje, in sicer Azamara Quest, Riviera in Thomson Dream, ki so s seboj pripeljale kar 3450 ladijskih turistov.

Maj bo tudi v nadaljevanju postregel z različnimi dogodki

Obeleževanje spomina na Marežganski upor pa se bo nadaljevalo tudi v prihajajočih dneh meseca maja. Že ta petek, 19. maja lahko ob 19.30 v dvorani sv. Frančiška Asiškega prisluhnete koncertu Pihalnega orkestra Koper, od petka, 19. maja pa vse do nedelje, 21. maja pa ste vabljeni v Marezige na že 45. Praznik refoška, kjer so organizatorji tudi tokrat poskrbeli za bogat kulturno-zabavni program.