DomovNaši krajiSRCE KOPRA: Interaktivna razstava, s katero se boste dotaknili preteklosti

SRCE KOPRA: Interaktivna razstava, s katero se boste dotaknili preteklosti

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Pokrajinskem muzeju Koper so včeraj odprli novo stalno razstavo Srce Kopra, ki prikazuje več kot 2000-letno zgodovino našega mesta od rimske dobe pa vse do danes. Otvoritve, ki je potekala v sklopu praznovanja občinskega praznika, se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani.

Razstava predstavlja kratko zgodovino mesta in ponuja najdbe iz različnih obdobij. Med njimi je največ arheoloških predmetov, ki so bili odkriti ob nedavnih arheoloških izkopavanjih v starem mestnem jedru.

Obiskovalci razstave se bodo lahko preizkusili tudi v zabavnem kvizu in si ogledali 3D model Kopra iz preteklosti, ki ga je v sodelovanju s podjetjem Harphasea izdelal Pokrajinski muzej Koper.

Podžupan MOK Alberto Scheriani. Foto: ekoper.si

“Odprtje razstave, ki pripoveduje zgodovino našega mesta, na dan, ko v Mestni občini Koper praznujemo občinski praznik, je zagotovo poseben dogodek. Nadejam se, da bo razstava, ki je postavljena na inovativen in sodoben način, tako občankam in občanom kot tudi drugim obiskovalcem prikazala bogato zgodovino Kopra, na katero smo izjemno ponosni,” je ob odprtju razstave povedal koprski podžupan Alberto Scheriani.

Postanite soustvarjalec muzejskega zapisa

Razstava še posebej pritegne s svojo interaktivnostjo in inovativnostjo. Obiskovalce vabi, da z lastnim razmišljanjem o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti mesta postanejo tudi aktivni soustvarjalci muzejskega zapisa.

S pomočjo sodelavcev iz Pokrajinskega muzeja Koper je razstavo postavila Maša Sakara Sučević, ki se je v svojem govoru kolegom iskreno zahvalila, obiskovalce pa popeljala skozi razstavo.

Na fotografiji (od leve proti desni): podžupan MOK Alberto Scheriani, predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul in vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj MOK Timotej Pirjevec. Foto: eKoper.si

Poudarek razstave Srce Kopra je na inovativnosti, saj je to rastoča in spreminjajoča se stalna razstava, ki zajema predmete iz različnih obdobji,” je poudarila Maša Sakara Sučević in dodala, da si v Pokrajinskem muzeju zagotovo želijo tudi odzivov in idej vseh obiskovalcev razstave.

Navzočim so nekaj besed namenili še direktor muzeja Luka Juri, zgodovinar, urednik in publicist Salvator Žitko in predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul. Vsi so se strinjali, da je razstava zastavljena na tak način, da je zanimiva za vse generacije.

“Ko smo v šoli nekoč slišali učitelje, da nas peljejo v muzej, smo se vedno prijeli za glavo, danes je drugače, saj so šolarjem na voljo interaktivne razstave z zabavnimi kvizi in poučnimi kotički, ki pričarajo posebno doživetje,” je poudaril Maurizio Tremul.

Obiskovalci so se lahko ob odprtju razstave dotaknili preteklosti

Da se je lahko vsak obiskovalec tako rekoč dotaknil koščka koprske preteklosti, so poskrbeli člani in članice skupine Giostra iz Poreča, ki so se ob otvoritvi v baročni palači Belgramoni Tacco predstavili z renesančnimi plesi in oblačili. Da je bilo doživetje res pristno, so za obiskovalce pripravili ples in glabo, ki sta v času renesanse nastala prav v Kopru.

“Plesi in glasba, ki ste jih danes videli in slišali, so koprski. V našem mestu se namreč nahaja arhiv družine Carli, v katerem so shranjeni zapisi, ki so nastali v Kopru. Po teh zapisih smo pripravili današnje plese. Ponosni smo, da smo lahko danes koprsko glasbo in ples iz preteklosti vrnili domov, je povedala Elena Uljančić-Vekić, predsednica plesne skupine Giostra. Naj spomnimo, da je v Kopru po Gian Rinaldu Carliju imenovana tudi italijanska gimnazija. *