DomovNaši krajiObisk novorojenčkov občin slovenske Istre

Obisk novorojenčkov občin slovenske Istre

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Občina Piran Andrej Korenika, podžupanja Občina Izola Nataša Čerin, podžupanja Občine Ankaran Martina Angelini in podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič so danes dopoldne obiskali najmlajše občane – novorojenčke na porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Izola.

Zadnji je v minulem letu na svet prišel Leonardo iz ankaranske občine, in sicer 30. decembra ob 18. uri, prva v letu 2023 pa se je 1. januarja ob 2.37 rodila Julija iz Mestne občine Koper, ki je tudi prva novorojena deklica v Sloveniji v letošnjem letu.

Predstavnike občin slovenske Istre je na oddelku sprejel mag. Boštjan Lovšin, dr. med. specialist ginekologije in porodništva, skupaj z babicami. Povedal je, da so v SBI v letu 2022 našteli 517 porodov, rodilo pa se je 525 otrok, od tega 53 odstotkov dečkov. V večini primerov, kar 85 odstotkih, so pri porodu navzoči partnerji oziroma možje.

Dr. Lovšin je tudi povedal, da je nekoliko več porodov s carskim rezom, in sicer 25 odstotkov. Izpostavil je pomembno novost, to je vzpostavitev babiške ambulante, kar pomeni, da bi bodoče mamice, pri katerih poteka nosečnost brez težav, pri pregledih in porodu oskrbela babica. Tako se lahko specialisti ginekologi porodničarji v večji meri posvetijo tistim ženskam, ki imajo pri nosečnosti ali porodu težave oziroma komplikacije. Omenil je tudi pomembnost predavanj za pripravo na porod in prihod otroka v družino, ki se jih udeležujejo bodoče mamice in očetje, predavatelji pa so babice, pediatri in osebje, ki skrbi za mater in otroka v porodnišnici ter otroka spremlja kasneje v prvih letih življenja.

Župan in podžupanje so osebju SBI zaželeli veliko sreče in uspeha v novem letu, mamicam in novorojenčkom pa veliko srečnih trenutkov, zdravja in vesele rasti.

Foto: MOK