DomovNoviceVabljeni na januarski pogovor o branju

Vabljeni na januarski pogovor o branju

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturni klub Koper in Območna enota Društva TIGR za Slovensko Istro v torek, 10. januarja, ob 19. uri vabita v Pretorsko palačo, kjer se bodo lahko številni ljubitelji kulture ob pogovoru in branju srečali s slovenskim pisateljem iz Trsta Dušanom Jelinčičem, letošnjim nagrajencem Prešernovega sklada za roman Šepet nevidnega morja.

O njegovem literarnem ustvarjanju se bosta s pisateljem pogovarjali Jasna Čebron in Jadranka Šturm.

Pisatelj, novinar, esejist, dramatik in alpinist Dušan Jelinčič je bil rojen v Trstu leta 1953. Na tržaški univerzi je diplomiral iz sodobne književnosti in modernih jezikov in delal kot športni novinar pri Primorskem dnevniku in Radio Trst A.

Leta 1986 se je kot prvi alpinist iz dežele Furlanije – Julijske krajine povzpel na vrh himalajskega osemtisočaka Broad Peak (8047 m). Leta 1990 se je z mednarodno odpravo Alpe-Jadran podal na Mount Everest (8848 m), leta 2003 pa je preplezal himalajski osemtisočak Gašerbrum 2gorn (8035 m) in nanj ponesel mavrično zastavo miru.

Svoje gorske izkušnje in doživetja je oblikoval v romaneskno pripoved v romanu Zvezdne noči (1990) in nadaljeval v Biserih pod snegom, Umoru pod K2, Kam gre veter, ko ne piha, Legendi o človeku, ki je govoril z vetrom. Ob gorniški tematiki se je posvečal potopisom (Srečanje nikjer), esejem (Eseji z zahodnega roba) in dramam (Aleksander od kresnic, Kobarid, Upor obsojenih, Oseka na robu gozda).

V knjigi Pod svinčenim nebom (1994) sta s sestro Rado uredila spomine svojega očeta Zorka Jelinčiča, »duši in voditelju« protifašistične organizacije TIGR. Prav ukvarjanje s polpreteklostjo in očetovo uporniško držo je spodbudilo pisatelja, da je dokumentarno gradivo preoblikoval v roman o očetovem ilegalnem delu, o njegovih etičnih načelih in predvsem o njegovem življenju v zaporu. Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca (Mladika, 2020) razkriva v prvoosebni pripovedi razmišljanja o junaštvu, etičnih načelih upornikov, tovarištvu in, seveda, o svobodi.

Jelinčičeva literarna besedila so bila večkrat prevedena v italijanščino in nagrajena tudi z mednarodnima nagradama Giuseppe Acerbi in Scritture di frontiera. V Trstu je prejel nagrado Vstajenje in letos bo na Prešernov dan prejel nagrado Prešernovega sklada za literaturo.

Foto: Dušan Jelinčič Facebook