DomovNaši krajiOtvoritev pešpoti, ki združuje

Otvoritev pešpoti, ki združuje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 10. decembra 2016, bo v Kopru potekala slovesna otvoritev slovenskega dela nove evropske pešpoti z oznako E12. Po krajši slovesnosti se bodo vsi udeleženci lahko udeležili pohoda po novi poti. 

Evropska pešpot E12 je zadnja v mreži 12 evropskih pešpoti, ki prečešejo Evropo po dolgem in počez, saj potekajo od severa do juga in od vzhoda do zahoda. Zadnji med njimi, E12, pravijo tudi mediteranska pešpot. Ko bo zaključena, bo potekala tudi ob evropski obali Sredozemskega morja vse od Španije pa tja do Grčije. Sem je všteta tudi slovenska Istra.

pohodniki-kalisnikgrega
Nova pohodniška pot E12 bo združila pohodnike. Foto: times.si

Pešpot, ki združuje

Evropske pešpoti povezujejo Evropo na najbolj izviren način in nas vabijo na hojo čez hribe in doline, iz regije v regijo, iz domovine v domovino, iz dežele v deželo in vse to brez meja. Pešpoti so tu, da povezujejo in spodbujajo enotnost med ljudmi, ne glede na narodnost, barvo in jezik. Pohodnik je namreč lahko čisto vsak izmed nas.

V soboto, 10. decembra, bo Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS) v sodelovanju z Obalnim planinskim društvom Koper (OPD Koper) in Mestno občino Koper pripravila svečano otvoritev evropske pešpoti E12 SLO, ki poteka od Izole, mimo Strunjana in vse tja do Sečovelj ter meje s Hrvaško. Pričetek slovesnosti bo ob 11. uri na osrednjem koprskem trgu, Titovem trgu, kjer vas bodo pozdravili predstavniki ustanoviteljic KEUPS, lokalne skupnosti, OPD Koper in planinci s Hrvaške in iz Italije.

Po otvoritvi sledi pohod. Iz Kopra se boste vsi zagrizeni pohodniki lahko podali na nov odsek evropske peš poti E12, ki pelje mimo Izole v Strunjan. *