DomovNaši krajiPonovno bodo izbirali Županovo vino in oljčno olje

Ponovno bodo izbirali Županovo vino in oljčno olje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je danes objavila natečaj za Županovo vino in oljčno olje 2017. Prijave bodo sprejemali do 6. januarja 2017.

Mestna občina Koper je že deseto leto zapored objavila natečaja za Županovo vino in oljčno olje. Natečaja sta objavljena na uradni spletni strani občine: www.koper.si, rok za prijavo pa je 6. januar 2017. Na natečaj za Županovo vino se lahko prijavijo registrirani vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, ki pridelujejo vino izključno iz vinorodnega okoliša slovenske Istre. Poleg tega morajo biti vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina pri pristojnem upravnem organu, imeti morajo dovoljenje za stekleničenje vina, urejeno blagovno znamko na trgu in izpolnjevati tudi ostale pogoje natečaja.

Copyright: Matia Scukovt

Vsak sodelujoči na razpisu za Županovo vino lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina obveznih sort, to sta malvazija in/ali refošk, ne glede na letnik trgatve.

Na natečaju za Županovo oljčno olje lahko sodelujejo registrirani pridelovalci oljčnega olja s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih oljke  oziroma oljčno olje je izključno iz okoliša slovenske Istre, prav tako pa morajo ustrezati ostalim pogojem natečaja. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce deviškega oljčnega olja. Vzorce prijavljenih vin in olj bo ocenjevala strokovna ocenjevalna komisija, zmagovalce natečajev pa bodo javno razglasili na prireditvi 20. januarja 2017.

Kot običajno bo zmagovalna vina in olja Mestna občina Koper odkupila za protokolarne in promocijske namene.

Vsi zainteresirani za sodelovanje na natečaju se za dodatne informacije lahko obrnejo na Turistično organizacijo Koper.

Oljkarji slovenske Istre poznani v svetu

Sicer pa bo v naslednjih dneh izšel svetovni vodič med oljčnimi olji – Flos Olei 2017, v katerem je objavljenih tudi sedem oljkarjev iz slovenske Istre, od tega jih je kar šest iz Mestne občine Koper, in sicer oljkar Miran Adamič – Ronkaldo, Ekološka kmetija Bem, Vanja Dujc, Oljčno olje Jenko, Ekološka kmetija Morgan in Školarice Škofije.

Uvrstitve na najvidnejša mesta v vodiču Flos Olei so zelo odmevne med oljkarji in za najbolje ocenjene prinašajo veliko zanimanja. Ker se občina zaveda pomena oljkarstva in njegove promocije, so se odločili, da bo Mestna občina Koper tistim sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2017, katerih vzorci oljčnega olja so bili vključeni v vodnik Flos Olei 2017 in se bodo na to mednarodno tekmovanje prijavili tudi v letu 2017, krila stroške prijave za en vzorec oljčnega olja za vodnik Flos Olei 2018.

Župan Boris Popovič prvošolčkom podaril stekleničko olja

Mestna občina Koper je svojo naklonjenost promociji oljčnega olja pokazala tudi z nakupom oljčnega olja za otroke iz prvih razredov osnovnih šol Mestne občine Koper. Župan Boris Popovič je zjutraj obiskal Osnovno šolo Antona Ukmarja in približno stotim prvošolcem skupaj z Matejem Lisjakom iz Oljarne Lisjak, sicer aktualnim nosilcem naslova Županovo oljčno olje, razdelil stekleničke posebne linije ekstra deviškega oljčnega olja Lisjak Oliver in Lisjak Olivija, ki je s svojim nežnim okusom še zlasti primerno za otroke.

Prav tako sta oba koprska podžupana Peter Bolčič in Alberto Scheriani ter nekateri občinski svetniki z oljčnim oljem obdarili prvošolce ostalih šol v občini. Jutri bodo obdarjeni še prvošolci Osnovne šole Koper in Osnovne šole Škofije.