DomovNaši krajiPametna mobilnost je dobra gospodarska priložnost

Pametna mobilnost je dobra gospodarska priložnost

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper se tudi letos pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti, vseevropski kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Ob tej priložnosti je pripravila pester nabor aktivnosti, ki se bodo zvrstile med 16. in 22. septembrom. 

Nabor dogodkov, katerih namen je predvsem ozaveščanje javnosti in spodbujanje k uporabi alternativnih, bolj trajnostnih oblik prevoza, je letos resnično pester. Skupno jih je namreč več kot 30 in zajemajo vse od pohodov, predavanj, interaktivnih delavnic in predstavitev do športnih aktivnosti in drugih zanimivih dejavnosti. Tema letošnjega tedna mobilnosti je pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost, saj raziskave kažejo, da je usmerjanje v trajnostne oblike mobilnosti predvsem dobra gospodarska priložnost.

Pester program »Vsi na kolo za aktivno starost«, namenjen starejši populaciji, so pripravili v kolesarskem društvu Raketa, kjer se pripravljajo na Istrski kolesarski maraton, ki bo 25. septembra v Kopru. Na ta dan bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši. Poleg gledališke predstave za otroke Vrtcev Semedela in Koper, ki bo odigrana v okviru otroškega programa ETM, se bodo lahko mali nadobudneži tudi razmigali ob krajši vadbi ter na mini maratonu.

Najmlajši so ob temi, kako vidijo mobilnost, razvijali tudi svojo ustvarjalno žilico in se preizkusili v risanju. Svoje izdelke bodo v času Istrskega kolesarskega maratona na ogled postavili v Taverni.

Kolesarski festival z bolšjim sejmom rabljenih koles in opreme

V okviru tedna mobilnosti bo svoj prostor našel tudi Kolesarski festival z bolšjim sejmom rabljenih koles in opreme. Vsi ljubitelji kolesarjenja se bodo lahko udeležili tudi panoramske vožnje na Markovec z električnimi kolesi in vodenega družinskega kolesarskega izleta z ogledom Škocjanskega zatoka.

Poleg športnih aktivnosti bo poskrbljeno tudi za nekaj izobraževalnih dejavnosti. Občinsko redarstvo in Policijska postaja Koper bosta organizirala prav posebno akcijo: »Ne bodi mona, drži se zakona«. Gre za preventivno akcijo, namenjeno izboljšanju prometne varnosti vseh udeleženih v prometu, ki jo bo pospremil poostren nadzor nad prehitro vožnjo koles z motorjem. Posebej bodo pozorni na promet na kolesarskih stezah ter na najbolj pereče odseke.

Brezplačen avtobusni prevozi in parkirišča P&P

Sicer pa bo tudi letošnji teden mobilnosti teden brezplačnega mestnega in primestnega prevoza. To je odlična priložnost za vse nas, da svoje avtomobile pustimo doma in se v službo in tudi po popoldanskih obveznostih odpravimo z avtobusom. Urejeni in moderni avtobusi namreč predstavljajo zelo prijazno in hitro obliko prevoza, še posebej to velja za Koper, kjer je na voljo brezplačna aplikacija MOKBus, s pomočjo katere lahko ob vsakem trenutku spremljamo premike avtobusov in se izognemo nepotrebnemu čakanju na avtobusnih postajah. V tem tednu bo mogoče brezplačno parkirati na vseh parkiriščih “Parkiraj in se odpelji – P+R“, s katerimi upravlja Marjetica Koper.

V tednu mobilnosti bo v Mestni občini Koper brezplačna tako uporaba avtobusov kot vseh parkirišč P+R: parkirišče ob pošti (cona KP21), parkirišča na Kolodvorski, pri železniški postaji (coni KP27 in KP28) in parkirišče ob Semedeli (cona KP29). Skupaj bo uporabnikom na voljo kar 516 brezplačnih parkirnih mest.

Mestna občina Koper vse leto izvaja številne ukrepe, usmerjene k povečevanju trajnostne mobilnosti. Urejanje dodatnih parkirišč, tudi izven mestnega jedra in v neposredni bližini linij javnega potniškega prometa, postavitev hitrostnih ovir, dodatne merilne table za merjenje hitrosti in ureditev dodatnih površin za pešce so le nekateri izmed njih. Z ukrepi za večanje trajnostne mobilnosti bodo na MOK seveda nadaljevali tudi v prihodnosti.

Podrobnosti o letošnjem programu in aktivnostih najdete na spletni strani www.etmkoper.si oziroma v brošuri, ki so jo po pošti prejela vsa gospodinjstva koprske občine. *

logo_MZI_m (2)