DomovNaši krajiTa vikend prihaja Sladka Istra

Ta vikend prihaja Sladka Istra

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sladka Istra, najslajša prireditev v državi, vas bo s slastnimi grižljaji razvajala to soboto in nedeljo, 17. in 18. septembra, med 9. in 19. uro v koprski Areni Bonifika.

Na stojnicah se bo predstavljalo več kot 100 različnih ponudnikov sladkih izdelkov tako iz slovenske Istre kot tudi z drugih koncev Slovenije in celo iz tujine. Sladke dobrote bo mogoče okušati v zameno za degustacijske kupone, ki jih bodo prodajali na info točkah na prireditvi. Cena paketa 4 degustacijskih kuponov tudi letos znaša 2 evra. Slaščice, ki vam bodo zelo všeč, bo možno v večjih količinah nakupiti neposredno pri ponudnikih na stojnicah. Med več kot 300 različnimi sladkimi pregrehami bo mogoče premierno poskusiti tudi posebno brezglutensko sladico Carpaccio500, ki so jo v koprski kavarni Triglav pripravili ob Carpacciovem letu. Na voljo bo tudi torta Fujiyama, s katero je slaščičarna Fetiche patisserie iz Ljubljane letos zmagala na natečaju Sladke Istre in prejela naziv Naj torta Sladke Istre 2016. Prav tako bo mogoče uživati ob zmagovalki za Najizvirnejšo sladico Istre, za katero so letos razglasili praline s paradižnikom, z rožmarinom in s solnim cvetom, ki so jo pripravili v čokoladnici Tramontana.  Za popolni užitek bo poskrbelo vino Likor kmetije Mahnič, ki je prejelo naziv Muškat Sladke Istre 2016.

Sladka Istra tudi letos z dobrodelno noto

Tudi letošnja Sladka Istra bo imela prizvok dobrodelnosti. V sklopu prireditve bodo v sodelovanju z generalnim medijskim pokroviteljem prireditve, Radiem Capris, s podjetjem Studio Gorenje Koper in z zlatim pokroviteljem Sladke Istre, Agrario Koper, ki bo zagotovila sestavine za peko, pripravili dobrodelno palačinkarijo – Poglej, kdo peče! Tako bodo v soboto in nedeljo (17. in 18. septembra) ob 11. in 16. uri nekateri znani obrazi pekli palačinke in jih občinstvu ponudili v zameno za degustacijske kupončke. Izkupiček od prodaje bodo skupaj s sredstvi, ki jih bodo zbrali na dobrodelni stojnici Mestne občine Koper, namenili centru Sonček Koper. Kuharski predpasnik dobrodelne palačinkarije si bodo nadeli Marko Jovanović in Mirela Lapanović, znana obraza iz resničnostnega šova Big Brother Slovenija, olimpijec Vasilij Žbogar in Primož Forte, priljubljeni lik Avguština iz serije Ena žlahtna štorija, kajakašica Špela Ponomarenko Janić, glasbenik in radijski voditelj Žiga Rustja ter šefinja državnega protokola Ksenija Benedetti s soprogom, priznanim igralcem Borisom Cavazzo. V pomoč in podporo estradnikom pri peki bodo tudi izžrebani poslušalci Radia Capris.

Razgiban program za vse okuse

Sladka Istra bo tudi letos ponudila veliko več kot le uživanje ob sladkih dobrotah. Prireditev bo pospremil bogat spremljevalni program. Vsi vedoželjni se boste lahko udeležili  kuharskih delavnic in vodenih degustacij, ki se bodo odvijale pod taktirko priznanih kuharskih in slaščičarskih mojstrov, medtem ko vas bodo priznani vinarji popeljali v sladki svet vin in penin. Okusne recepte bo z vami delil Darko Klemen, zmagovalec oddaje MasterChef, medtem ko se boste lahko veliko naučili na delavnicah mojstra slaščic Gorazda Potočnika, prepoznavne hrvaške slaščičarke Dragice Lukin, večletnega člana ocenjevalne komisije natečajev Sladke Istre, slaščičarskega mojstra Naserja Gashija in drugih slaščičarskih ustvarjalcev. Poleg tega si bo gotovo zanimivo ogledati mojstra Tomaža Kavčiča, ki bo v soboto med 10. in 13. uro kar na avtomobilu pripravil ekskluzivno sladico Mercedes Benz. V nedeljo popoldne bo ekskluzivno Mercedesovo sladico pripravljal večkratni nagrajenec natečajev Sladke Istre, Tomaž Bevčič. Na prireditvi bo poskrbljeno tudi za najmlajše obiskovalce. Zanje so pripravili zanimiv program z otroškimi predstavami, delavnicami in celo organizirano varstvo v angleškem jeziku, ki ga je pripravila šola angleščine Helen Doron English.

V sklopu prireditve pripravljajo prav posebno srečanje za vse, ki ste ali boste v letošnjem letu dopolnili 50 let. Tako bo vse letošnje abrahamovke in abrahamovce v nedeljo ob 10. uri na Sladki Istri pričakalo sladko presenečenje Radia Capris in slaščičarne Renata ter penina iz kleti Vinakoper.

Odlična novost letošnje Sladke Istre bo tudi možnost brezgotovinskega nakupa degustacijskih kuponov na info točkah prek aplikacije QL Banke Koper.

Letošnja Sladka Istra bo v koprski Areni Bonifika

Kljub temu, da bo letošnja Sladka Istra potekala v dvorani, bodo dobrodošli tudi hišni ljubljenčki s povodci in z nagobčniki. Zaradi varnosti obiskovalcev in razstavljavcev psom brez povodcev in nagobčnikov vstop na prireditev ne bo dovoljen.

Ker se Sladka Istra želi uveljaviti kot trajnostno naravnana prireditev z nič oziroma čim manj nepravilno odloženimi odpadki, bosta Mestna občina Koper in Marjetica Koper obiskovalce in razstavljavce seznanili o pravilnem ločevanju odpadkov. V ta namen bo celoten prireditveni prostor opremljen z mini ekološkimi otoki za pravilno odlaganje vseh vrst odpadkov, prireditelji pa bodo brezplačno prejeli komplet vrečk in drugih pripomočkov za dosledno ločevanje odpadkov.

Letošnja Sladka Istra sovpada z Evropskim tednom mobilnosti, kar pomeni, da bodo mestni in primestni avtobusi v Mestni občini Koper med 16. in 22. septembrom vozili brezplačno. Tako se bodo vsi, ki živijo v Kopru oziroma v zaledju Mestne občine Koper, na prireditev lahko pripeljali z brezplačnim avtobusom in se s tem izognili prometni gneči in iskanju parkirišča, z izbiro javnega prevoza pa prispevali k ohranjanju zdravega okolja. *

Več na: www.sladka-istra.si