DomovNaši krajiPlasti časa Dajane Čok v Pretorski palači

Plasti časa Dajane Čok v Pretorski palači

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Pretorska palača leto 2019 začenja s slikarsko razstavo Dajane Čok, uveljavljene in večkrat nagrajene likovne ustvarjalke iz Divače. Avtorica je svoj najnovejši slikarski opus naslovila Plasti časa. Glavno vlogo pri večini razstavljenih del igra rdeča barva kot kri ali osnova, ki poganja naš organski sistem in omogoča preživetje – posledično pa tudi ustvarjanje.

Razstavljena dela so nastala v akrilni slikarski tehniki, kjer umetnica z uporabo večplastnosti barv doseže večji učinek globine prostora. Plasti živih barv simbolično predstavljajo doživetja v vsakdanjem življenju, ki se zasidrajo v človeka skozi čas in dogodke. Likovni proces je predstavljen kot pot do osvoboditve v intuitivnem izboru barv in kompozicije.

Avtorica je dolgoletna članica Fotokluba Žarek iz Sežane in likovne sekcije Zlati žarek. Na uspešni ustvarjalni poti je nanizala veliko likovnih dosežkov, med drugim je uspešno sodelovala na tematskih razstavah JSKD »Kvadrat, krog, kocka in krogla« ter »Velika črta«, kjer sta bili njeni deli uvrščeni na državno razstavo. Na lanskoletnem Mednarodnem likovnem ekstempore Piran (2018) je njena likovna upodobitev prišla v ožji izbor in bila razstavljena v Razstavišču Monford, na »Zlati paleti« v okviru ZLDS v letu 2017 je za likovno delo prejela certifikat, prav tako je njeno platno prišlo v ožji izbor na likovnem ekstempore Sladka Istra v letu 2018. Navedena dela so poleg najnovejših likovnih izdelkov na ogled na tokratni razstavi.

Likovna ustvarjalka se tudi na slikarskih ekstempore v Kopru konstantno uvršča v finalne izbore, prejela je že več nagrad in priznanj. Tokratna samostojna razstava predstavlja del nagrade iz VII. Ekstempore v starem mestnem jedru Kopra (2017) z naslovom Roža Kopra. Njena upodobitev mediteranskih vtisov svetlobe, barv in kontrastov, ki jih dopolnjuje fina risba z mnogo subtilnimi podrobnostmi je prepričala strokovno komisijo, ki ji je podelila 3. nagrado.

Slikarska razstava bo v pritličju Pretorske palače v Kopru na ogled do 29. januarja 2019.