Plezalni center Plus Koper je odprl svoja vrata

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je v Kopru potekala otvoritev največjega balvanskega plezalnega centra v Sloveniji, ki se nahaja v dvorani nekdanjega balinišča. Otvoritve so se udeležili tudi predstavniki Mestne občine Koper in podžupan Peter Bolčič.

Koper je tako pridobil športni objekt, ki bo zagotovo privabil ljubitelje plezanja iz vse Slovenije in tudi od drugod. Otvoritve se je med drugim udeležila soustanoviteljica centra Plus climbing in najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič. Luka Fonda, glavni krivec za ustanovitev plezalnega centra v Kopru, pa je navzoče tudi nagovoril.

Loka Fonda. Foto: ekoper.si

“V čast mi je, da smo v našem prostoru odprli plezalni center. Vesel sem, da vas lahko povabim med oprimke plezalnega centra Plus v Kopru. Upam, da bo plezanje resnično pritegnilo vse generacije,” je povedal Luka Fonda.

Velik potencial projekta je prepoznala tudi Mestna občina Koper, saj plezalne stene v občino prinašajo svež športni veter. 

Podžupan MOK Peter Bočič, Foto: ekoper.si

“Plezalni center, ki ga danes svečano odpiramo, ni velika pridobitev le za plezalni šport, ampak tudi za samo Mestno občino Koper, ki veliko vlaga v športno infrastrukturo in prepričan sem, da bo ta center zaokrožil že tako pestro ponudbo, ki jo imamo v Kopru. Vesel sem, da je center namenjem tudi občankam in občanom ter ostalim obiskovalcem,” je povedal koprski podžupan Peter Bolčič.

Plezalni center je namenjen vsem generacijam

V dvorani se nahaja vsaj 60 kvalifikacijskih balvanov vseh težavnosti. Od tega jih je kar 20 takih, ki jih lahko preplezajo tudi popolni začetniki. V steni se tako res lahko najde vsak, ki se želi preizkusiti v tem športu.

Generalni sekretar Planiske zveze Slovenije Matej Plank. Foto: ekoper.si

Načelnik komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije Aleš Pirc in generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Plank sta ob odprtju poudarila pomen centra tudi za slovensko reprezentanco, ki bo imela tu možnost trenirati.

Navdušenje nad stenami v centru so izrazili tudi plezalci slovenske reprezentance, ki so v njem že imeli možnost preizkusiti svoje plezalske sposobnosti.