DomovNaši krajiPo Kopru so rohneli Tomosovi motorji

Po Kopru so rohneli Tomosovi motorji

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so na svoj račun prišli ljubitelji bencinskih hlapov, saj so v Taverni kraljevali motorji, in to ne kateri koli. Društvo Tomos s prijatelji, Mestna občina Koper in Slovenska veteranska avto-moto zveza so organizirali dogodek “S Tomosom okrog Kopra”, ki je bil nekakšen zaključek motoristično obarvanega tedna, saj so v torek v dvorani Sv. Frančiška predstavili dokumentarni film z naslovom »Tomos, narejen v Jugoslaviji«, avtorice Nataše Miheli ter režiserja, Koprčana, Petra Lebana.

V Taverni so si obiskovalci ogledali številne Tomosove lepotce, med njimi so bili tudi modeli, ki jih je na svetu izdelanih manj kot sto in so bili prava paša za oči.

Med tem, ko so si odrasli ogledovali motocikle in obujali spomine, so na svoj račun prišli tudi najmlajši, ki so uživali v delavnicah ter se preizkusili v vožnji z mini motorji.

Predsednik društva Tomos in organizator dogodka Stevo Vujić se je zahvalil vsem podpornikom, predvsem Mestni občini Koper in županu Borisu Popoviču, za katerega je povedal, da je že od začetka velik zagovornik in prijatelj njihove zgodbe.

Župan je v svojem pozdravu povedal, da je bil Tomos nekoč pravi ponos gospodarstva, paradni konj, ki se je močno zasidral v koprskih srcih.

»S Tomosom smo namreč v zgodovini dosegali izjemne rezultate, tako na evropski kot tudi svetovni ravni in prepričan sem, da se zgodovina lahko ponovi. Ponovi pa se lahko le, če bodo med nami pravi zanesenjaki. Zgodovino imamo, tradicijo tudi, zato stopimo skupaj, saj to je edina pot do uspeha.«

Dogodka se je udeležil tudi dirkač Zdravko Matulja, ki je prav s Tomosovim motorjem leta 1982 osvojil naslov evropskega prvaka v razredu 50 ccm.

Nekaj minut po enajsti uri se je kolona Tomosovih motorjev na čelu s koprskim županom podala na častni krog po mestu.

Seveda se pestro dogajanje s tem še ni končalo, saj so motoristični ljubitelji znani kot zelo veseli in družabni ljudje, na njihovi strani pa je bilo danes tudi vreme, ki je s soncem in, za ta čas, kar visokimi temperaturi kar klicalo po druženju v Taverni.

 

Foto: Breda Krajnc