Pohitite s prijavami na natečaj za Županovo vino in oljčno olje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Do tega petka, 6. januarja 2017, imate čas za prijavo na natečaj Mestne občine Koper za izbor Županovega vina in oljčnega olja.

Mestna občina Koper tudi letos vabi lokalne oljkarje in vinarje, da se prijavijo na natečaj za Županovo vino in oljčno olje, ki je bil objavljen na uradni občinski spletni strani www.koper.si.

Rok za prijavo je 6. januar 2017, zmagovalce natečaja, ki bodo prejeli laskavi naziv Županovo vino Mestne občine Koper za leto 2017 oziroma Županovo oljčno olje Mestne občine Koper za leto 2017, pa bodo razglasili na svečani prireditvi 20. januarja 2017 v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega.

Lanskoletni zmagovalec in nosilec naslova Županovo vino 2016 je refošk 2013 vinske kleti Montemoro. Foto: arhiv ekoper.si

Vino in oljke morajo biti izključno iz okoliša slovenske Istre

Sicer pa se na natečaj za Županovo vino lahko prijavijo registrirani vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim naslovom v Mestni občini Koper, ki pridelujejo vino izključno iz vinorodnega okoliša slovenske Istre. Prijavitelji morajo biti vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina pri pristojnem upravnem organu, imeti morajo dovoljenje za stekleničenje vina, urejeno blagovno znamko na trgu in izpolnjevati tudi druge pogoje natečaja.

Vsak sodelujoči na razpisu za Županovo vino lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina obveznih sort, to sta malvazija in/ali refošk ne glede na letnik trgatve.

Na natečaju za Županovo oljčno olje pa lahko sodelujejo registrirani pridelovalci oljčnega olja s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih oljke oziroma oljčno olje je izključno iz okoliša slovenske Istre, prav tako morajo ustrezati tudi ostalim pogojem natečaja.

Vsak pridelovalec lahko na natečaj za Županovo oljčno olje prijavi največ tri vzorce deviškega oljčnega olja.

Županovo oljčno olje 2016 je lani postal cuvée Oljarne Lisjak. Foto: arhiv ekoper.si

Vzorce prijavljenih vin in olj bo tudi letos ocenjevala strokovna ocenjevalna komisija, zmagovalna vina in olja pa bo Mestna občina Koper odkupila za protokolarne in promocijske namene.  Vsi zainteresirani za sodelovanje na natečaju se za dodatne informacije lahko obrnejo na Turistično organizacijo Koper. *