DomovNaši krajiZgodovinski sprehod: Mestna loža

Zgodovinski sprehod: Mestna loža

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Titovem trgu, središču starega mestnega jedra, se kar vrstijo stavbe, ki so pomemben del mestne zgodovine in kulturne dediščine. Ena od njih je tudi mestna loža, zgrajena v značilnem slogu beneške gotike 15. stoletja. Stoji  nasproti Pretorske palače in ob stolnici Marijinega vnebovzetja.

Nekoč se je v njej pisala zgodovina mesta, bila je prizorišče pogovorov meščanskega debatnega kluba. Danes je ena od najstarejših kavarn v mestu, ki v pritličju nudi kotiček za sprostitev in pogled na najlepši mestni trg. V prvem nadstropju mestne lože pa se nahaja galerija.

Loža je ena najstarejših kavarn v mestu. Foto: ekoper.si

Mestna loža kot simbol avtonomije

Prvotna mestna loža je bila zgrajena na mestu, kjer je danes levo krilo Pretorske palače. Njena izgradnja leta 1269 pa je simbolizirala višek avtonomije ter ekonomski razcvet mesta. V njenih prostorih je zasedala mestna skupščina, v njej so se sprejemali sklepi, ki so narekovali delovanje mesta in njegovo politiko. To je bil čas, ko so na osrednjem mestnem prostoru zrasle javne zgradbe, ki so bile osnova reprezentativnim stavbam, kot jih poznamo danes.

Temeljni kamen današnje lože položili v 15. stoletju

Današnja mestna loža na severnem robu mestnega trga je zrasla sredi 15. stoletja, ko je potekala prenova Pretorske palače. Gradbena dela sta vodila in nadzirala mojstra Niccolo iz Pirana in Tomaso iz Benetk.

Svojo sedanjo podobo je loža dobila ob koncu 17. stoletja. V nizu predelav so jo povišali za eno nadstropje in prizidali stopnišče. Pročelje lože krasijo grbi in podobe, ki pričajo o vplivu nekdanje beneške države na ustroj in razvoj mesta. Beneški lev na pročelju in grbi podestatov kažejo na nekdanjo slavo in vpliv Benetk.

Sledi nekdanje slave in moči Serenissime na pročelju. Foto:ekoper.si

Poleg simbolov nekdanje Beneške republike v niši z lepo oblikovanim baldahinom nad vogalnim stebrom opazimo terakotno plastiko Marije. Postavili so jo kot zahvalo za pomoč ob kugi, ki je prizadela mesto. Originalni kip je danes hranjen v Pokrajinskem muzeju Koper.

Poleg simbolov Beneške republike vogalno nišo krasi kip Marije, ki so ga postavili po epidemiji kuge. Foto: ekoper.si

Kavarniška dejavnost od leta 1846

Začetki lože kot kavarne segajo v leto 1846. Caffe della Loggia je postala zbirno mesto mestnih veljakov. V zgornjem nadstropju je imela nekoč prostore koprska filharmonična družba, danes pa je tam galerija. *

Mestna loža je ena tistih stavb, ki bi, če bi stene znale govoriti, razkrila marsikatero zanimivost iz pogovorov nekdanjih mestnih odličnikov. Bogata preteklost in njena današnja podoba pa obiskovalcem  kljub molku sten odstirata skrivnosti nekdanjih dni. Raziščite čare preteklosti Kopra tudi vi.