DomovNaši krajiPoklon Danilu Petrinji – Primožu

Poklon Danilu Petrinji – Primožu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V četrtek je v Hlavatyjevem parku v Kopru potekalo slovesno odkritje doprsnega kipa borca narodno osvobodilnega boja, gospodarstvenika, politika in nenazadnje vizionarja Danila Petrinje. Slovesnega odkritja se je udeležil tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič.

“Z današnjim svečanim odkritjem doprsnega kipa Danila Petrinje – Primoža tu v Hlavatyjevem parku, se poklanjamo velikemu človeku, partizanu, borcu narodnoosvobodilnega boja, gospodarstveniku in politiku, upam si reči celo vizionarju. Z današnjim dnem bo njegov doprsni kip poleg naših herojev in pomembnih mož, Janke Premrla Vojka, Pinko Tomažiča, Karla Masla, Antona Ukmarja, Kazimira Renčlja in Alberta Kljuna, oplemenitil ta čudovit del mesta in vse nas spominjal na prizadevanja in junaška dejanja, ki jih nikoli ne smemo pozabiti,” so bile besede koprskega župana Borisa Popoviča, ki je še dodal, da Danila Petrinjo – Primoža danes častimo in se ga spominjamo, ne samo kot borca ampak tudi kot enega najpomembnejših akterjev razvoja koprskega gospodarstva.

Župan Boris Popovič: “Želim si, da bi tako kot smo v zgodovini večkrat složno vstali za svoje pravice, za svobodo, neodvisnost in kasneje tudi za samostojnost, enako storili tudi danes.” Foto: ekoper.si

Petrinja je bil med ustanovitelji in dobro desetletje tudi direktor Luke Koper, ki je to ime dobila prav pod njegovim vodstvom. Imel je napredne ekonomske poglede, predvsem pa jasno vizijo, ki je v relativno hitrem času omogočila rast pristanišča in je vzpostavila trdne temelje za rast in razvoj Luke Koper, posledično pa tudi mesta.

“Brez njega ne bi bilo niti železniške proge med Koprom in Prešnico, ki je za tisti čas veljala za pomemben gospodarski podvig. Za progo so se ravno zaradi Petrinje odločili navkljub resnim nasprotovanjem nekaterih republiških in zveznih oblastnih ter političnih organov. Ti interesi so močni še danes, ko smo takorekoč pred začetkom gradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo in le od nas samih je odvisno ali bomo ta projekt na koncu vendarle izpeljali,” je dodal prvi mož koprske občine in poudaril: “Želim si, da bi tako kot smo v zgodovini večkrat složno vstali za svoje pravice, za svobodo, neodvisnost in kasneje tudi za samostojnost, enako storili tudi danes.”

Z njim so se strinjali tudi ostali govorci, ki so se prišli pokloniti Petrinji, med njimi tudi slavnostna govorca, upokojeni delavec Luke Koper Viktor Udovič in predsednik združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Marjan Križman, slednjemu se je ob odkritju doprsnega kipa pridružila hči Danila Petrinje – Primoža Jasna Tepina. Slavnostnega odkritja se je udeležil tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.

Ob odkritju doprsnega kipa Petrinje pa govorci niso morali mimo dejstva, da smo že naslednji dan praznovali dan boja proti okupatorju, ko se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), ki je bila osrednja odporniška organizacija Slovencev v drugi svetovni vojni.

“Jutri praznujemo dan boja proti okupatorju, ki je za Slovence pomemben dan in ne dvomim, da današnje odkritje kipa posvečenega Petrinji ni naključje. Kar je za nas samoumevno za junake kipov mimo katerih se sprehajamo vsak dan tu v Hlavatyjevem parku, še zdaleč ni bilo tako. Naj nam bodo njihova prizadevanja vodilo in navdih za razvoj naše skupne prohodnosti,” je spomnil na dan boja proti okupatorju koprski župan.