DomovNaši krajiPoletje slovenske Istre na vrhuncu

Poletje slovenske Istre na vrhuncu

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Avgusta se pestro poletno dogajanje nadaljuje. V tem mesecu se bodo tako zvrstile številne tradicionalne, kulturne, kulinarične in druge prireditve, poskrbljeno bo za najrazličnejše glasbene okuse, otroci pa bodo lahko uživali na kreativnih delavnicah.

Včeraj, 2. avgusta, se je v Piranu začel že 17. Tartini festival, ki bo vse do 2. septembra na več prizoriščih po mestu gostil koncerte različnih glasbenih izvajalcev.  Na osrednjem mestnem trgu v Piranu pa bo pestro tudi ta konec tedna, saj se nadaljuje Poletni festival Piran, z baletnimi, plesnimi, folklornimi in glasbenimi dogodki. Od 23. do 26. avgusta bo v Piranu tudi 1. mednarodni kamišibaj festival Beli delfin, 25. avgusta pa še 16. Solinarski praznik, v okviru katerega bodo lahko obiskovalci spoznavali tradicijo pridelave soli in si na morju ogledali veslanje na tradicionalen beneški način, ki bo potekalo od Seče do Ankarana.

Koper bodo avgusta zaznamovali Cuban Salsa festival, ki bo 17. in 18. avgusta, KŠOK Fest, ki bo na Ukmarjevem trgu 15. avgusta, Oživela ulica, ki bo vzdušje v mestu znova popestrila 29. avgusta, in pa Festival uličnih umetnikov Frivolus, ki se bo odvijal med 31. avgustom in 2. septembrom. V Taverni bodo 27. avgusta izbirali Miss turizma Slovenije za Miss turizma sveta 2018. Nadaljevali se bodo tudi Otroški poletni gledališki vrtiljak, Poletje z biseri, PUF Festival, Poletni večeri pod drevesom in Poletni gledališki večeri. Na podeželju se bo zvrstil niz prireditev: Čubed pod borovci, Mladost v Smokvici, Šagra Guoštovca in Šagra v maskah v Dekanih, Boberfest in šagra v Zazidu.

Poletni utrip bo čutiti tudi v Izoli. Že ta konec tedna bo mestnem jedru zadišalo po šalši. Na prireditvi Šalšijada (jutri, 4. avgusta) bodo domači kuharji tekmovali v pripravi paradižnikove omake na star istrski način. Sestavine za tekmovanje oz. doma pripravljeno šalšo lahko kupite tudi na domači tržnici Ruba sz moje njive vsako sredo in soboto dopoldne. V 11. in 12. avgusta se na Lonko in v park Pietra Coppa vrača Mednarodni sejem stripov in družabnih iger Anime’. Zvrstila se bodo različna tekmovanja, delavnice in predavanja, navdušili pa bodo tudi japonski glasbeni ritmi. Med 17. in 18. avgustom bo v Izoli velika poletna fešta – tradicionalni Ribiški praznik. Med morskimi jedmi bodo obiskovalci na Lonki in Velikem trgu lahko prisluhnili glasbi zasedb Lea Sirk, Gustafi, Žiga Rustja, Help! A Beatles Tribute nad, Soulfingers, Griff & Zucchero C.B., Primorski fantje, Trio Turn idr. Obeta pa se tudi pester otroški program, oder talentov, program Mala barka 2 in pester sobotni športni program.

Solinarski praznik (Foto: Ubald Trnkoczy)

Z gledališkimi predstavami in otroškimi prireditvami se bo nadaljevalo tudi Poletje v Ankaranu. V Valdoltri bo 5. avgusta Barbi Šov: 50 odtenkov ženske, 12. avgusta pa bo z odrsko humoresko StendAp zabaval Boris Kobal. Otroci se bodo vse četrtke v mesecu zabavali na različnih delavnicah in otroških predstavah, 27. avgusta bodo s Claudio in Consuelom v Kuhinji zmešnjav, med 28. 8. in 30. 8. pa jih bo navduševala uprizoritev Omare stare šare. Vsak torek so otroci vabljeni tudi na Pravljične urice v Knjižnico na plaži v Valdoltri.

Glasbeno dogajanje v slovenski Istri

Na letošnji Portoroški noči, 11. avgusta, bo nastopil Magnifico, 7. in 28. avgusta pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji jazza in bluesa na Festivalu pJAZZa v Rožnem vrtu v Portorožu. V Kopru bo na stadionu Bonifika 10. avgusta nastopila legendarna skupina Bijelo Dugme, 18. avgusta pa bo na Titovem trgu zaigral odlični pianist Peter Bence. Nadaljevali se bodo tudi Poletni koncerti v Taverni in Glasbeni utrinki v Kopru. Izolske četrtkove večere bo na Ljubljanski ulici polnila glasba, nadaljuje se namreč cikel koncertov Pri špini. Ankaranski plaži Valdoltra in Študent bosta gostili glasbene umetnike za vse okuse. Zvrstili se bodo koncerti Vasco Rossi Tribute, Reggae večer, Enzo Hrovatini & Primož Grašič, Noctiferia: Transnatura, Gypsy Jazz, Večer iz zaklonišča, Klapa Capris in ženska kompanija Fritule, Rap večer, PANČ. Poletni festival pa se bo že tradicionalno zaključil z zabavo End of Summer Party.

Pomol okusov, Ribiški praznik (Foto: CKŠP Izola)

Lokalno in mednarodno kulinarično vzdušje

V Portorožu bodo ponovno razvajali najbolj zahtevne, saj prihaja Michelinov gostujoči kuhar, tokrat danski chef Henrik Yde Andersen. Na koprskem Titovem trgu bo danes, 3. avgusta, že 6. Festival mikropivovarjev, 24. in 25 avgusta pa Food truck festival. Med 10. in 11. avgustom bo v Taverni Gin Weekend. Ponovno bodo med Ribiškim praznikom navdušili pristni morski okusi na Pomolu izolskih okusov, v ankaranski Valdoltri pa bo 31. avgusta zadišalo po ištrijanski kulinariki. Potekal bo namreč Ištrijanski dan, ki ga bodo čez dan popestrile različne delavnice, zvečer pa komičarka Nataša Tič Ralijan, skupini Istranbul in Rudi Bučar z Istrabendom ter Kulturno društvo Šavrini in anka Šavrinke.

Danes nas na osrednjem mestnem trgu v Kopru čaka pestra izbira piv slovenskih mikropivovarn.

Zdrav duh v zdravem telesu

Portorož bo od 3. do 11. avgusta gostil že 6. ATP Challenger Slovenia open, teniški turnir, ki združuje šport in zabavo. Na plaži Študent pa se tudi avgusta vsak ponedeljek ob 20. uri nadaljuje vodena vadba NIA.

Filmi pod zvezdami

V Portorožu in Piranu bodo srede zaznamovane z romantičnimi, akcijskimi in klasičnimi filmi, ki bodo predvajani na različnih, čudovitih lokacijah: na terasi Grand Hotela Portorož, na vrtu Pastoralno kulturnega centra Georgios v Piranu, na Portoroški ali Bernardinski plaži. Tudi v Izoli se bodo nadaljevane filmske projekcije pod zvezdami, in sicer vsak ponedeljek in sredo v Letnem kinu Arrigoni.

Skupni katalog

»Na potepih od obmorskega Pirana, Izole, Kopra in Ankaran do istrskega zelenega podeželja občutiš moč tiste slovenske ljubezni, ki skupaj drži presenetljivo raznoterost pokrajin,« piše v novem katalogu Love Istria, ki so ga izdale občine in turistična združenja slovenske Istre. Katalog v besedi in sliki predstavlja raznolikost, ki vključuje naravne in kulturne lepote, športne in druge aktivnosti, kulinariko in sprostitev ter obiskovalcem slovenske Istre omogoča, da občutijo ščepec Mediterana.

Koncert Orlek in Leteči potepuhi na plaži Študent v Ankaranu. (Foto: Aleš Rosa)