DomovNaši krajiLetošnji božično – novoletni prazniki bodo v Kopru res čarobni!

Letošnji božično – novoletni prazniki bodo v Kopru res čarobni!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Svetlobne praznične luči bomo letos v Kopru prižgali nekoliko prej kot minula leta, predvidoma v prvi polovici meseca novembra. Ker terja postavljanje dekorativne razsvetljave, ki jo je občina v letošnjem letu še dodatno obogatila in dopolnila, tudi več tednov, so delavci Marjetice Koper pred dnevi že začeli z montažo prvih elementov.

Postavitev tovrstne svetlobne osvetlitve, ki se po obsegu in videzu približuje tisti, ki jo lahko občudujemo tako v večjih slovenskih kot tudi evropskih mestih, terja kar nekaj časa. Pretekla leta je občina za postavitev potrebovala nekaj več kot dva tedna, letos pa bodo delavci Marjetice Koper za to porabili skoraj ves mesec, zato so se odločili, da s postavljanjem začnejo pravočasno. Dela morajo biti opravljena v primernih vremenskih okoliščinah, daljša deževna obdobja in močan veter lahko namreč kaj hitro onemogočijo postavljanje svetlobnih verig in elementov, še zlasti tistih na višini, kjer je nujno potrebno poskrbeti za varnost delavcev. Veliko dela je tudi s postavljanjem svetlečih konstrukcij v krožiščih, ki morajo biti ustrezno pritrjena.

Ker terja postavljanje dekorativne razsvetljave, ki jo je občina v letošnjem letu še dodatno obogatila in dopolnila, tudi več tednov, so delavci Marjetice Koper pred dnevi že začeli z montažo prvih elementov. Foto: ekoper.si

Srce novoletne razsvetljave mestnega središča bo Čudolandija

Nova dekorativna razsvetljava bo skupaj z bogatim spremljevalnim programom poskrbela, da se bo pestra turistična sezona v Kopru nadaljevala tudi v jesenskih in zimskih mesecih. Občina je s tem namenom obstoječi praznični dekoraciji letos dodala tudi precej novih svetlobnih elementov, ki bodo od sredine novembra krasili 18 lokacij v starem mestnem jedru. Dobavo in postavitev dekorativne osvetlitve v vrednosti 540 tisoč evrov je prek javnega razpisa poverila poslovni navezi podjetij MK Illumination iz Maribora in Innsbrucka, pod elaborat okrasitve pa se je podpisalo podjetje Komunaprojekt iz Maribora.

Obstoječim lučem, svetlobnim figuram in praznični dekoraciji se tako letos pridružuje precej novih svetlobnih elementov, ki bodo krasili in smiselno povezovali celotno mestno jedro. Srce novoletne razsvetljave mestnega središča bo Čudolandija na Ukmarjevem trgu, kjer bodo umestili atraktivne 3D svetleče motive – medvedek, snežak, kočija, svetilnik …, s katerimi bodo pričarali pravljično igrivo atmosfero. V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo zaživel svetlobni živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, kot so lisica, labod, veverica, jelen in konj, Carpacciov trg bo krasila svetleča oljka v zlati barvi, osvetljena s kombinacijo hladno-toplih belih led svetil. Trg Brolo bodo okrasili z letečimi preprogami v pisanih barvah in tako dosegli igrivost z orientalskim pridihom, na Prešernovem trgu pa se bodo poigrali z dekorativnimi svetlobnimi elementi različnih barv in cvetličnih simbolov, ki ponazarjajo pomlad. Na novo osvetljen bo tudi osrednji mestni trg, ki se bo z nizanjem toplih in hladnih svetlobnih odtenkov odel v barve elegance, glamurja in prefinjenosti, utrdba Bastion ob severni obvoznici pa bo dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo.

Z okrasitvijo se Mestna občina Koper postavlja ob bok večjim evropskim mestom

Na vsako krožišče, ki predstavlja vstop v mestno središče, bodo namestili posebne svetleče 3D motive, ki so tipični za to regijo. Krožišče pri Zelenem parku bo tudi letos krasilo svetleče drevo, krožišče pri stadionu Bonifika nogometna žoga na podstavku z osvetljenim napisom FC Koper, ki jo že postavljajo, na krožišču med večnamenskim objektom Solis in koprsko tržnico je že sidro iz aluminijaste zlate konstrukcije, na tistem pri vratih Muda pa bo svetleči motiv ribiške ladjice z jamborom, napolnjene z darili in svetlečimi kroglami.

Mestne ulice bo razsvetljevalo svetleče zvezdnato nebo in svetleče krogle, Semedelsko promenado pa bodo osvetlili s svetlobno verigo. Na več lokacijah bodo namestili tudi dekoracije dreves s svetlečimi kroglami in adventne svetleče sveče, polnjene z okroglimi okraski.

 

Z letošnjo svetlobno okrasitvijo se Mestna občina Koper postavlja ob bok večjim evropskim mestom, ki živijo vse leto in ne prispevajo zgolj k dobremu počutju domačinov, ampak tudi številnih obiskovalcev. Neizpodbitno dejstvo je, da je Koper danes prepoznavno turistično mesto, o čemer priča tudi vse večje število zasebnih nastanitev, ki se je samo v zadnjem letu dobesedno podvojilo – ker pa si želi to biti vseh 365 dni na leto in ne zgolj poleti, je občina v preteklih letih že podaljševala glavno poletno turistično sezono s prireditvami kot so Sladka Istra, Dnevi kmetijstva slovenske Istre, Istrski kolesarski maraton, Istrski maraton, Ironman in mnoge druge.

Turistična sezona tako zadnja leta ni več omejena zgolj na poletne mesece, ampak se razteza tudi v jesen in pomlad, prav s pomočjo dekorativne osvetlitve pa bo Koper živel skozi vse leto, torej tudi pozimi. Obogatena svetlobna okrasitev hkrati zaokrožuje tudi pestro in raznoliko turistično ponudbo Mestne občine Koper, ki jo sooblikujejo številne aktivnosti in produkti v koprskem zaledju, kot so pred kratkim odprta vinska fontana v Marezigah, Žive jaslice v različnih krajih na podeželju, aktivnosti, ki jih občina pripravlja v Glemu, na območju Kraškega roba, v kulturnem domu v Svetem Antonu ter drugi projekti, ki jih je iz dneva v dan vse več.

Nova pridobitev, ki je seveda v prvi vrsti namenjena domačinom, ki že sicer vedno bolj napolnjujejo koprske ulice, trge in zlasti promenado, bo v svetleče mesto ob morju nedvomno privabila številne obiskovalce tako iz Slovenije kot tudi širše.