PPF Mladi bo popestril letošnji Primorski poletni festival

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V kulturnem hramu Gledališča Koper so danes pripravili tiskovno konferenco, kjer so poleg pestrega kulturnega avgustovskega dogajanja na Primorskem poletnem festivalu premierno predstavili tudi projekt resorja za interesne dejavnosti Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), namenjen kulturnemu udejstvovanju mladih – PPF Mladi.

Primorski poletni festival je z Gledališčem Koper in ŠOUP-om letos pripravil novost PPF Mladi, ki bo nedvomno obogatila že tako pestro kulturno poletje v Kopru. Projekt omogoča vključevanje mladih umetnikov in ponuja možnosti predstavitve svojih produkcij širši javnosti, s čimer pridobivajo izkušnje in odzive javnosti iz prve roke še v času študija.

Namen štiridnevne prireditve Kultura raztura – PPF Mladi je predstaviti mlade ustvarjalce, ki svojo kreativno plat izražajo z različnimi kulturnimi vsebinami. Vsem obiskovalcem bodo s pestrimi kulturnimi vsebinami in kakovostnim dogajanjem skušali približati umetniško izražanje ter delovanje mladih iz šestih evropskih in sosednjih držav.

Prireditev bo trajala od 28. do 31. julija. V štirih dneh se bodo zvrstile raznolike gledališke in filmske predstave, ki bodo obiskovalce nasitile z različnimi kulturnimi okusi. Ti si bodo lahko v Gledališču Koper, na Martinčevem trgu in v Verdijevi ulici, kjer bo potekal PPF Mladi, ogledali šest akademskih gledaliških in filmskih produkcij.

V sklopu kulturnih dogodkov PPF Mladi bo v torek, 28. julija, v Gledališču Koper premiera dramskega prvenca francoskega pisatelja in političnega aktivista Jeana Geneta z naslovom Služkinji v režiji Ivana Lobode. Znanstveno-raziskovalno središče Koper pa v četrtka, 30. julija, ob 19.30 vabi na Martinčev trg, kjer bo javni pogovor »20. vs 21. stoletje«. Gostje večera bodo akad. dr. Jože Pirjevec, zgodovinar Inštituta za zgodovinske študije ZRS Koper, Voranc Kumar, magister kiparstva in podiplomski študent filozofije, in dr. Uroš Marušič, kineziolog Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Koper.

  1. Primorski poletni festival se bo zaključil v soboto, 29. avgusta, na Titovem trgu. Ob 21. uri bo na sporedu Poklon Federicu Felliniju ob 100-letnici njegovega rojstva. »Spektakularni zaključek festivala PPF je nastal v organizaciji Skupnosti Italijanov Santorio Santorio Koper in Skupnosti Italijanov Bertoki v sodelovanju s Primorskim poletnim festivalom in Gledališčem Koper. Gre za vizualno razkošen multimedijski spektakel, ki s priveza v Riminiju pluje k sosednji obali Jadrana, da bi se poklonil domišljiji in univerzalnemu geniju velikega mojstra italijanskega filma ob stoletnici njegovega rojstva. S svetlobo objet koprski trg bodo začarali plesalci in performerji, ki bodo občinstvo s spletom akrobacij, glasbe in videoprojekcij popeljali v sanjsko, nadrealno razsežnost Fellinijeve filmske estetike,« je ob zaključku tiskovne konference razkril podžupan Mestne občine Koper in predsednik skupnosti Italijanov Koper Mario Steffè.

Več o dogodkih na letošnjem Primorskem poletnem festivalu si lahko ogledate na povezavi https://www.primorskifestival.si/sl.

Foto: Federico Fellini – Biblioteca Civica Gambalunga