DomovNaši krajiPraznik sv. Nazarija, ki je v Koper prinesel čudež

Praznik sv. Nazarija, ki je v Koper prinesel čudež

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V ponedeljek, 19. junija, Kristjani v Kopru obeležujejo praznik sv. Nazarija. V ta namen bodo potekale različne aktivnosti že v nedeljo, 18. junija, ko bo v koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja, ob 10. uri potekala sveta maša, ki se bo zaključila s procesijo po trgu pred stolnico.

Na predvečer praznika pa bodo ob 22. uri v stolnici potekale tudi slovesne večernice.

Kdo je bil Sv. Nazarij?

Sv. Nazarij je bil po izročilu prvi koprski škof. Po vsej verjetnosti se je rodil med leti 470 – 480 našega štetja v istrski vasici Elpidium – Boste – Boršt.

Družina Sv. Nazarija je bila bogata ter rimsko-grškega porekla. Za škofa ga je na pobudo oglejskega patriarha Štefana in Justina I., cesarja Vzhodnega Rimskega imperija, posvetil leta 524 papež Janez I. Ko je bil imenovan za škofa, je Nazarij iz Boršta prišel peš do Škocjana.

Ker je bil že precej utrujen in je imel do Kopra še dolgo pot je pričel moliti. Stopil je v morje, vendar se ni potopil, pričel je hoditi po vodni gladini. Za njim se je na gladini svetila bela črta, kar so opazili tudi ljudje, ki so ga pričakali na obali mesta ter ga razglasili za čudežnega.

V koprski stolni cerkvi se bodo poklonili prvemu koprskemu škofu sv, Nazariju. Foto: Arhiv ekoper.si

Čudež, ki zdravi

Bil je dober in priljubljen škof, ki je svojo škofovsko obveznost opravljal 33 let, vse do svoje smrti, leta 557. Legenda pravi, da so se po njegovi smrti, leta 601 na njegovih posmrtnih ostankih začeli dogajati čudeži – ljudem, ki so molili na stopnišču se je prikazovala svetloba. Ljudje takrat niso vedeli, da na mestu, kjer se dogajajo čudeži ležijo prav njegovi posmrtni ostanki, vse dokler se nekemu meščanu po imenu Pelegrino ni v sanjah prikazal angel in mu jih pokazal.

Ko so Nazarijeve kosti izkopali, je ob njih stalo veliko ljudi, tudi bolnih, ki so ozdraveli takoj, ko so se dotaknili njegovih posmrtnih ostankov. Tako od tistega leta dalje prebivalci Kopra, 19. junija slavijo svojega zaščitnika in prvega škofa.

Po legendi je bil sv. Nazarij torej prvi koprski škof. Upodabljajo ga kot škofa, ki na svojih rokah nosi maketo mesta Koper.