DomovNaši krajiŠMARSKA CESTA: Nov prometni režim za povečanje prometne varnosti in izboljšanje pretočnosti

ŠMARSKA CESTA: Nov prometni režim za povečanje prometne varnosti in izboljšanje pretočnosti

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je na delu Šmarske ceste, med poslovalnico Merkur in družbo Vinakoper pričel veljati nov prometni režim, ki bo izboljšal pretočnost prometa, predvsem pa povečal prometno varnost.

Šmarska cesta je zagotovo ena izmed najbolj obremenjenih cest na območju koprske občine, sploh v poletnem času, saj preko nje poteka povezava med Slovenijo in Hrvaško. V času poletnih dopustov se na tej cesti vijejo dolge kolone avtomobilov in povzročajo večurne zastoje.

V času poletnih dopustov se na Šmarski cesti vijejo dolge kolone avtomobilov in povzročajo večurne zastoje. Foto: arhiv ekoper.si

Letos januarja uraden pričetek aktivnosti za izvedbo investicijskih posegov

Naj spomnimo, da so letos januarja koprski župan Boris Popovič, infrastrukturni minister Peter Gašperšič, direktor Direkcije za infrastrukturo RS Damir Topolko, predsednik uprave Darsa dr. Tomaž Vidic in član uprave Darsa Vili Žavrlan podpisali dogovor o aktivnostih za izvedbo investicijskih posegov na Šmarski cesti v Kopru.

Podpisani dogovor pomeni uradni začetek aktivnosti, ki predvidevajo ureditev krožišč ter izgradnjo nadvozov in podhodov, s katerimi bi razbremenili cestno povezavo, ki predvsem v poletnih mesecih slovi po velikih zastojih, ti pa povzročajo nevšečnosti tako občanom in občankam Kopra kot tudi vsem obiskovalcem mesta. Na novo urejena prometna infrastruktura bi razbremenila tudi povezavo med  Slovenijo in Hrvaško.

DOGOVOR PODPISAN: Šmarska cesta kmalu bolj pretočna

Z ukrepi se bo bistveno izboljšalo tudi življenje okoliških prebivalcev 

Mestna občina Koper je pobudo za spremembo prometne ureditve na delu Šmarske ceste, med poslovalnico Merkur in družbo Vinakoper, posredovala upravljavcu – Direkciji RS za infrastrukturo, saj je izboljšanje pretočnosti prometa in povečanje prometne varnosti na tem delu nujna, s temi ukrepi pa se bo bistveno izboljšalo tudi življenje okoliških prebivalcev in obiskovalcev koprske občine.

Za spremembo prometne ureditve je koprska občina pridobila soglasje upravljavca in tako pričela z deli, in sicer ukinila je zavijalne pasove, zarisala polno črto in postavila količke za preprečevanje nedovoljenega zavijanja.

Za spremembo prometne ureditve je koprska občina pridobila soglasje upravljavca in tako pričela z deli, in sicer ukinila je zavijalne pasove, zarisala polno črto in postavila količke za preprečevanje nedovoljenega zavijanja. Foto: Vojko Rotar

Sprememba prometne ureditve na podlagi pozitivnih izkušenj

Omeniti velja, da na tem delu Šmarske ceste poteka tudi trasa Parenzane, po kateri vozi veliko kolesarjev in je zato potreba po zagotovitvi prometne varnosti še toliko večja.

Občina se je za spremembo tega dela Šmarske ceste odločila zgolj zaradi zagotovitve večje pretočnosti in povečanja prometne varnosti, ne pa zaradi razlogov, kdo sedi na direktorskih stolčkih katerihkoli koprskih družb, kot je bilo razbrati špekulacije iz današnjih Primorskih novic.

Mestna občina Koper je spremembo prometne ureditve predlagala na podlagi pozitivnih izkušenj in prometne varnosti, ki jih je dosegla z izvedbo ukinitve levih zavijalnih pasov na območju Ankaranske ceste v neposredni bližini nakupovalnega centra Hofer in objekta zaporov. Poudariti velja, da od spremembe prometne ureditve na tistem odseku ni bilo več prometnih nesreč.