DomovNaši krajiPrihodnji teden delavnica o izvedbi apnenih ometov

Prihodnji teden delavnica o izvedbi apnenih ometov

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Šola prenova in Mestna občina Koper sta ponovno združili moči pri organizaciji delavnice izvedbe apnenih ometov, ki bo potekala med 29. novembrom in 2. decembrom. Udeleženci bodo podrobneje spoznali ta gradbeni material, v praktičnem delu pa se bodo preizkusili v izvedbi različnih vrst apnenih ometov.

Številni izvajalci danes najraje uporabljajo sodobne gradbene materiale, s tem pa izginjajo stare graditeljske spretnosti. Ravno zato je cilj delavnice spodbuditi zavedanje o pomenu ohranjanja grajenega izročila ter starih znanj, ki so nujno potrebna za njihovo kvalitetno prenovo. Cilj sanacije apnenih fasad je, da čim več originalnih ometov na objektu ohranimo, najbolj poškodovane dela pa odstranimo in nadomestimo z enakimi materiali.

Na uvodnih predavanjih bodo predavatelji predstavili arhitekturo Kopra in zgodovino Servitskega samostana ter njegovo novo življenje po prenovi, ki jo izvaja Univerza na Primorskem. Na ta način si prizadeva, da bi kulturni spomenik po prenovi postal primer uspešnega sobivanja univerze in mesta.

Praktični del delavnic v Servitskem samostanu, ki ga bo vodil akademski restavrator Klavdij Zalar, bo za udeležence priložnost neposrednega spoznavanja s spomenikom, značilnostmi gradnje in materiali. Zalar je med drugim vodil sondiranje na samostanu, katerega osnove segajo v 16. stoletje. V sklopu delavnic bodo udeleženci izdelali različne vrste apnenih ometov.

V sodelovanju z Mestno občino Koper poteka tokrat že druga delavnica apnenih ometov, kar nas veseli, saj to kaže na zavedanje pomena ohranjanja kulturne dediščine Kopra z izjemnimi arhitekturnimi elementi, pa tudi na pomen kvalitetne prenove v lokalnem prostoru,« je zadovoljstvo ob pripravi nove delavnice izrazila Mateja Hafner Dolenc iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki v imenu partnerjev koordinira program Šole prenove.

Program Šole prenove izvajajo Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana in Združenje zgodovinskih mest Slovenije z namenom ohranjanja starih obrtnih znanj in spretnosti potrebnih za kvalitetno prenovo,  prenosu teh znanj na mlajše generacije ter osveščanja in izobraževanja javnosti o pomenu ohranjanja in varstva kulturne dediščine.

Podrobnejše informacije o Šoli prenove in delavnici izvedbe apnenih omet so dostopne na spletni povezavi.