Prijave na natečaje jubilejne Sladke Istre so odprte

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Do 7. septembra se ponudniki lahko prijavijo na natečaj za Muškat Sladke Istre 2018, Najizvirnejšo sladico Istre 2018 in Naj torto Sladke Istre 2018.

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra letos obeležuje 10. jubilej. Medtem, ko bo prireditev v starem mestnem jedru Kopra med petkom, 28. in nedeljo, 30. septembrom, bodo pred tem izpeljali strokovni del prireditve, in sicer izbor Muškata Sladke Istre 2018, Najizvirnejše sladice Istre 2018 in Naj torte Sladke Istre 2018. Natečaj je že objavljen tukaj, vsi zainteresirani pa se nanj lahko brezplačno prijavijo do petka, 7. septembra, do 12. ure.

Na strokovni natečaj za Muškat Sladke Istre 2018 se lahko prijavijo vinarji, vinogradniki in vinske kleti, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina pri pristojnem upravnem organu in imajo dovoljenje za stekleničenje vina ter katerih grozdje oziroma vino je izključno iz vinorodnega okoliša slovenske, hrvaške in italijanske Istre. Prav tako morajo imeti urejeno blagovno znamko na trgu. Sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina sorte rumeni muškat, muškat ruža (cipro), suhi, polsuhi, polsladki, sladki, ne glede na letnik trgatve. Ocenjevanje na natečaju prijavljenih vin bo v torek, 11. septembra 2018.

Prav tako se je do petka, 7. septembra, mogoče prijaviti na natečaja za Najizvirnejšo sladico Istre 2018 in Naj torto Sladke Istre 2018. Na natečaja se lahko prijavijo vse pravne osebe in samostojni slaščičarji ali kuharji, ki imajo svoj gostinski obrat, trgovino, slaščičarno, pekarno itd., kjer prijavljeno torto ali sladico pripravijo in nudijo gostom. Med pogoji za sodelovanje na natečaju za Najizvirnejšo sladico Istre 2018 je treba spoštovati tudi zahtevo, da sladice, ki jih sodelujoči prijavi na natečaj, morajo vsebovati vsaj eno tipično sestavino značilno za Istro. Vsak sodelujoči lahko na natečaj za Najizvirnejšo sladico Istre 2018 prijavi največ tri sladice in eno vrsto torte.

Ocenjevanje sladic in tort s strani strokovne komisije in komisije, sestavljene iz predstavnikov novinarjev, bo v petek, 14. septembra, uradna razglasitev rezultatov in podelitev nagrad zmagovalcem natečajev pa na večerni podelitvi istega dne.

 

Občinstvo bo zmagovalni muškat, sladico in torto lahko okusilo na prireditvi Sladka Istra, ki bo zadnji vikend septembra v Kopru. Za dodatne informacije glede natečajev se vsi zainteresirani lahko obrnejo na Turistično organizacijo Mestne občine Koper ali na info@sladka-istra.si.