DomovNovicePrvi šolski dan v nove prostore

Prvi šolski dan v nove prostore

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

S simboličnim prerezom traku so danes namenu predali povsem prenovljene prostore vrtca Delfino Blu in osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio na Vergerijevem trgu v Kopru. Novo pridobitev je pozdravil tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič, ki je ob tej priložnosti otrokom zaželel uspešno šolsko leto, učiteljem in pedagogom pa prijetno delo.

»Današnji dan je za vse nas dan praznovanja, za otroke vrtca Delfino Blu in učence Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio pa posebno doživetje, ki ga bodo pomnili še dolgo,« je uvodoma zbrane nagovoril Popovič.

Ob tem je spomnil, da je koprska občina vsa ta leta poseben poudarek namenjala prav področju predšolske vzgoje in izobraževanja: »Prav vzgoja in znanje sta tisti vrednoti, ki omogočata napredek in osebnostno rast ter odpirata vrata v boljši in lepši jutri. In prav to si želimo za naše otroke, kar smo s preštevilnimi naložbami v nove šole in vrtce kot tudi z obnovo obstoječih nedvomno že večkrat dokazali«. Od leta 2003 pa vse do danes je tako Mestna občina Koper za investicijska vlaganja s tega področja, vključno z nakupom opreme namenila več kot 60 milijonov evrov, dodatnih 146 milijonov evrov pa je namenila še za nadstandardne predšolske in šolske izobraževalne programe oz. dejavnosti.

Današnje slovesnosti so se udeležili tudi  ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, predsednik Italijanske Unije Maurizio Tremul, poslanec italijanske narodnosti v slovenskem parlamentu Felice Žiža, občinstvo pa na kratko nagovorila tudi ravnateljica vrtca Delfino Blu Monica Bertok in ravnatelj osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio Guido Križman.

V novih prostorih na Vergerijevem trgu je poleg dveh igralnic s sanitarijami, garderob in urejenih zunanjih teras za potrebe vrtca, svoj prostor našlo še pet učilnic, garderobe, osrednji prostor, razdelilna kuhinja in jedilnica, knjižnica ter kabineti za učitelje, v okviru naložbe pa so v prostore umestili tudi dvigalo ter poskrbeli za zunanjo ureditev ter zelene površine v notranjem atriju.

Poleg tega so v prenovljene, predvsem pa energetsko sanirane prostore z novim šolskim letom vstopili tudi otroci podružnične šole in vrtca z italijanskim učnim jezikom v Semedeli oz. Markovcu, kjer je občina skupaj z Italijansko Unijo zamenjala strešno kritino in poskrbela za toplotno izolacijo podstrešja, sanirala fasado, zamenjala dotrajano stavbno pohištvo in postavila senčila ter temeljito prenovila sanitarije. V tem poletju je občina zaključila tudi energetsko sanacijo objekta v Bertokih, v katerem domujeta podružnična vrtec Delfino Blu in OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio. Oba projekta sta skupaj znašala nekaj več kot 720 tisoč evrov, od katerih bo dobrih 165 tisoč evrov financiralo ministrstvo za infrastrukturo, in sicer iz naslova kohezijskega sklada.