DomovNaši krajiRazstava prevajalca, pesnika in publicista Gašperja Maleja

Razstava prevajalca, pesnika in publicista Gašperja Maleja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja je včeraj potekala otvoritev razstave knjig Koprčana Gašperja Maleja, pesnika, publicista in prevajalca, ki je za svoje prevajalsko delo prejel nagrado italijanskega ministrstva za kulturo in turizem.

Gašper Malej, prvi Slovenec, ki je prejel to prestižno nagrado italijanskega ministrstva za kulturo in turizem, je zaslužen predvsem za prevode poezije in proze 20. stoletja. Prevajal je avtorje, kot so Tabucchi, Fo, Buzzati, Tondelli, Pavese, Marinetti, Zanzotto, loi, Erba, Barba, Ruffilli in Cavalli.

Razstava prevodov Gašperja Maleja. Foto: ekoper.si

Prevodi, ki burijo duhove

Posebno pozornost je s prevodom antologije Nives Zudič Antončič izkazal tudi zgodovini italijanske književnosti Kopra. Posebno zanimanje pa zbuja njegov prevod nedokončanega romana Piera Paola Pasolinija Nafta, za katerega je prejel tudi ugledno nagrado zlata ptica.

Njegov prevodni opus obsega preko trideset knjig, več uprizorjenih gledaliških besedil in več kot sto petdeset drugih objav.

Poleg tega je Malej avtor pesniških zbirk Otok, slutnje, poljub in Rezi v zlatem, tretja njegova zbirka pa bo izšla še letos.

Predstavnik MOK Mario Steffè in Gašper Malej. Foto: ekoper.si

Razstava prevodov Gašperja Maleja

Na razstavi, ki jo lahko obiščete do 6. marca, je o Maleju nekaj besed povedala Amelia Kraigher, njegova dolgoletna prijateljica, urednica in lektorica, ki je prav tako kot direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco prepričana, da je nagrada italijanskega ministrstva za kulturo in turizem vsekakor šla v prave roke.

Kot predstavnik Mestne občine Koper se je razstave udeležil tudi Mario Steffè, ki je navzoče pozdravil v imenu župana Borisa Popoviča in nagrajencu iskreno čestital. *

“Posebej sem vesel, da lahko v imenu Mestne občine Koper gospodu Gašperju Maleju izrečem iskrene čestitke ob prejemu takšne prestižne nagrade s področja prevajalstva in založništva,” je povedal Mario Steffe.