DomovNaši krajiRoboSončki osvojili tretje mesto na odprtem evropskem prvenstvu v robotiki

RoboSončki osvojili tretje mesto na odprtem evropskem prvenstvu v robotiki

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

RoboSončki OŠ Koper, pod vodstvom mentorice dr. Alenke Malej iz Zavoda M-Aleja, so se udeležili odprtega Evropskega prvenstva iz robotike First LEGO League, ki je potekalo od 25. do 28. maja v Aarhosu na Danskem.

Na prvenstvu je sodelovalo 1200 udeležencev, ki so tekmovali v 118 ekipah iz 50 držav. Na tridnevnem tekmovanju so koprski RoboSončki, Jan Malej, Nejc Pegan, Lia Luša, Tilen Malej, Jakob Golubić, Filip Umer in mentorica Alenka Malej, dosegli odlično tretje mesto iz robotske igre.

RoboSončki. Foto: OŠ Koper

RoboSončki so izdelali nov pripomoček za čebelarstvo

Program First LEGO League (FLL) poteka vsako leto na določeno tematiko, letošnja tema je bila »Zavezniki živali«. RoboSončki so na letošnjem FLL odločili nastopiti s temo »čebele«.

Zakaj ravno čebelarstvo? K izbiri je botrovalo dejstvo, da je čebelarstvo prisotno v našem življenju in kraju. Ker se s čebelarstvom ukvarja veliko znancev in prijateljev Robosončkov, so lahko iz prve roke dobili potrebne informacije iz terena o poteku dela v čebelnjaku. Izdelali so nov pripomoček za čebelarstvo, ki združuje več čebelarskih orodij in lajša delo v čebelnjaku. Pred izvedbo projekta so pregledali vire in raziskave, vprašali strokovnjake in uporabnike ter naredili tržno analizo o primernosti uporabe novega pripomočka in zadovoljstvu končnih uporabnikov – čebelarjev.

Mladi raziskovalci se ukvarjajo z robotiko in projektnim raziskovalnim delom

RoboSončki so mladi raziskovalci, ki se ukvarjajo z robotiko in raziskovalnim projektnim delom. RoboSončki OŠ Koper štejejo 7 članov, od 7. do 9. razreda. Delujejo že peto leto, uspešni pa so bili na številnih mednarodnih tekmovanjih.

Ekipa RoboSončki deluje pod mentorstvom Alenke Malej iz zavoda M-Aleja, katerega najbolj znana ekipa so ravno RoboSončki OŠ Koper. Zavod M-Aleja izvaja krožke robotike in raziskovanja, ki jih obiskujejo otroci iz različnih šol iz obale in Notranjske. V okviru Zavoda pa se različnih tekmovanj poleg RoboSončkov udeležujejo tudi druge ekipe, kot so ekipa iz Livad, Škofij, Marezig in Portoroža, imajo pa tudi mlajšo ekipo Junior FLL.

First LEGO League poteka v več kot 80 državah po svetu

First LEGO League je mednarodni raziskovalni program in poteka v več kot 80. državah po svetu. Namen programa je mladim približati znanost, jih navdušiti za raziskovanje in jih učiti reševanja problemov. S pomočjo robotike mlade navdušujejo za naravoslovje, tehniko, matematiko, fiziko, s čimer otroci in mladi skozi igro razvijajo in krepijo logični in tehnični način razmišljanja. Spodbuja jih k uporabi novih tehnologij v koristne, humanitarne namene.