DomovNaši krajiRovka Črkolovka letos k branju spodbudila 985 učencev

Rovka Črkolovka letos k branju spodbudila 985 učencev

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na bralnem tekmovanju Berimo z Rovko Črkolovko so se tudi letos najbolje odrezali učenci 6. c razreda Osnovne šole dr. Aleša Beblerja – Primoža iz Hrvatinov, medtem ko so med petošolci zmagali učenci 5. a razreda Osnovne šole Antona Ukmarja iz Kopra. Mladi bralci – letos jih je bilo kar 985, so se pred dnevi zbrali na sklepnem dogodku v dvorani Osnovne šole Koper, kjer jih je pozdravil tudi koprski župan Aleš Bržan.

Rovka Črkolovka, ki jo Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper organizira že tretje leto zapored, je danes simbol bralnega tekmovanja za učence petih in šestih razredov osnovne šole. Njen osnovni namen je spodbujanje branja in širjenja bralne kulture med mladimi ter vzgajanja pozitivnega odnosa do branja. K projektu iz leta v leto pristopa več učencev, njihovo število se je doslej skoraj potrojilo.  Prvo leto je namreč tekmovalo 355 mladih bralcev, letos jih je bilo že 985. Prišli so iz 25 šol, kjer obiskujejo 65 oddelkov, skupaj pa so prebrali 4379 knjig. Veliko je zanimanja tudi za spletno stran Rovke Črkolovke, ki do danes beleži več kot 125.300 ogledov.

Maja lani je koprska knjižnica vzpostavila nova partnerstva z vsemi knjižnicami Obalno-kraške regije, in sicer iz Izole, Pirana, Sežane, Ilirske Bistrice in Postojne, prek katerih so se projektu pridružile tamkajšnje šole in seveda učenci. Partnerica v projektu je še vedno tudi Narodna in študijska knjižnica Trst, prek katere je letos sodelovalo deset slovenskih osnovnih šol iz Trsta in okolice, ki ta na način nadgrajujejo znanje slovenskega jezika.

Da je projekt tudi sicer uspešen, pričata dve pomembni priznanji, nagrada Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte v letu 2018 in priznanje slovenske sekcije IBBY za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.