DomovNaši krajiV CMK-ju z razpisi spodbujajo mlade

V CMK-ju z razpisi spodbujajo mlade

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino
V Centru mladih Koper so pomlad začeli kreativno in ustvarjalno. Prav na prvi dan pomladi so namreč objavili dva razpisa za spodbujanje mladih: prvi je namenjen vsem, ki bi želeli aktivno soustvarjati mladinske programe, drugi pa mladim neuveljavljenim glasbenim skupinam, ki bodo tako dobile možnost snemanja avtorskega dela pod mentorstvom priznanega producenta Andree F.
Ker se v koprskem centru mladih zavedajo pomena aktivne vloge mladih pri snovanju programov in projektov, so v sodelovanju z Mestno občino Koper letos uvedli novost – razpis za mladinske projekte ali programe za leto 2019, v okviru katerega bodo sofinancirali programe, ki se bodo večinoma izvajali v prostorih centra. Za ta namen so namenili 20 tisoč evrov, ki jih lahko prijavitelji porabijo izključno za izvedbo programov. Nekatere stroške, ki nastajajo ob izvajanju programov, namreč CMK krije že iz svojega letnega delovanja.
Nanj se lahko prijavijo mladi od 15 do 29 let, ne glede na to ali so del organizacije ali posamezniki. Na večino razpisov sicer lahko kandidirajo zgolj pravne osebe, vendar je v mladinski sferi pomembna aktivna partecipacija mladih, kar je tudi razlog, da jih CMK pri razpisnih pogojih ni želel dodatno omejevati.
Mladi imajo ideje, zagon in želijo biti aktivni. Ker pa je večina razpisov namenjenih društvom, zavodom ali podjetjem se mladi posamezniki in neformalne skupine mladih na njih ne morejo prijaviti. Veliko mladih nima ustreznih znanj, da bi ustanovila društvo, se prijavila na bolj kompleksne razpise in izpeljala projekte od ideje do izvedbe. V ta namen v centru izvajamo mentorski program in jih vodimo skozi te procese. Tako so mladi aktivni na področju, ki jih zanima, hkrati pa se učijo pomembnih veščin, ki jim bodo koristile v odraslem življenju. V letošnjem letu tako z veseljem uvajamo novost – programska sredstva CMK, s katerimi bodo upravljali mladi in tako v naše prostore vnašali vsebine, ki jih sami želijo. Poleg tega ima razpis tudi dve razpisni obdobji, saj mladi težko načrtujejo aktivnosti za več kot pol leta naprej oz. dobivajo nove ideje ves čas in bi jih z letnim razpisom omejili pri njihovi kreativnosti in aktivnosti.” je ob tem povedala direktorica Centra mladih Koper Mojca Vojska.
Drugi razpis, ki ga pripravlja CMK studio, je CMK studio Live, ki je namenjen je spodbujanju neuveljavljenih mladih glasbenih skupin. Med prijavljenimi bodo izbrani trije finalisti, ki bodo dobili možnost snemanja avtorskega dela pod mentorstvom priznanega producenta Andree F, zmagovalna skupina pa bo dobila tudi možnost snemanja video spota za posneto avtorsko delo. Več o obeh razpisih si preberite na: www.mladi-koper.si pod rubriko razpisi oz. tukaj: