DomovNaši krajiS Koroške v Koper z vespami že to soboto

S Koroške v Koper z vespami že to soboto

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Ta konec tedna se bodo na enodnevno popotovanje po Sloveniji znova podali ponosni lastniki kultnih motornih koles znamke Vespa, ki danes beleži že več kot 70 let. Letošnje že kar tradicionalno srečanje slovenskih vespistov, v okviru katerega bodo prevozili pot od Dravograda do Kopra, bodo sklenili v soboto, 23. junija, ob 17. uri na ploščadi pri Upravi za pomorstvo v Kopru.

Vožnjo od Koroške do Obale bo skupaj prevozilo okrog 50 vespistov, med katerimi bo tudi kar nekaj predstavnic nežnejšega spola. Njihova zadnja postaja je Koper, ploščad pri Upravi za pomorstvo, kjer bodo združeni vespisti na poseben način sklenili letošnje že četrto tradicionalno srečanje. Dogodek je letos tudi dobrodelne narave, saj bo izkupiček zbranih sredstev šel v roke družine Bitiči iz Kopra. »Prav ta dobrodelna nota naše poti ob veselem druženju vespistov in spoznavanju lepot domačih krajev, poglablja smisel našega organiziranega druženja v okviru Vespa zveze Slovenije,« ob tem pove predsednik Zveze Vespa klubov Slovenije Jurček Dolenc.

Združeni vespisti na ta način že četrto leto zapored praznujejo ustanovitev njihove zveze – Zveze Vespa klubov Slovenije, hkrati pa je namen dogodka tudi počastitev državnega praznika – Dneva državnosti, ki ga Slovenija praznuje 25. junija. Poleg druženja in medsebojnega spoznavanja lastnikov, ljubiteljev in voznikov Vesp je enodnevno popotovanje po Sloveniji tudi odlična priložnost za spoznavanje poti in skritih kotičkov naše prelepe domovine.

Prvo potovanje z Vespami preko Slovenije v enem dnevu je bilo organizirano takoj po ustanovitvi Zveze Vespa klubov Slovenije v letu 2015, ko so vespisti premagovali traso tradicionalne poti – od Goričkega v Piran. Naslednje leto so v enem dnevu prevozili pot od Mokric na Dolenjskem v Dobrovo v Goriških Brdih, lani pa iz Osilnice v Planico.

Klasična Vespa je s svojim dvotaktnim desno nameščenim zračno hlajenim, večinoma 150 ccm motorjem in ročnimi prestavami ter nožno zavoro, še vedno pojem ob katerem zaigra srce vsakemu pravemu ljubitelju Vesp.
Med ljubitelji vesp je tudi znan slovenski gostinec Tomaž Kavčič.

»Srečanja in popotovanja so bila organizirana ljubiteljsko in s skromnimi sredstvi ob vsakokratni »moralni« podpori Vespa zveze Slovenije. Čeprav skromno organizirana, pa so bila naša druženja na poti vedno vesela in prijetna, kljub včasih tudi muhastemu vremenu, ki pa pravemu vespistu ne vzame poguma za vožnjo,« ob tem še pove Dolenc, ki pravi, da letošnja pot zaključuje cikel popotovanj z Vespami preko Slovenije v enem dnevu in tako predstavlja finale tega projekta.

K sodelovanju so tokrat povabili več pokroviteljev in donatorjev, pri projektu pa sodelujeta tudi Občina Dravograd in Mestna občina Koper.