DomovNaši krajiS promenado kulture popestrili ocenjevanje v finalnem izboru EDEN

S promenado kulture popestrili ocenjevanje v finalnem izboru EDEN

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper, ki se je uvrstil med pet finalistov v izboru za Evropsko destinacijo odličnosti, je včeraj gostil komisijo in jo v sklopu terenskega ocenjevanja skušal navdušiti tudi s promenado kulture.

Kot je znano, se je na razpis EDEN – European Destinations of Excellence oziroma Evropska destinacija odličnosti, katerega osrednja tema je letos kulturni turizem, prijavilo 14 destinacij, ki zajemajo 35 slovenskih občin. Med njimi je tudi Mestna občina Koper, ki se je poleg Radovljice, Ptuja, Krasa in Slovenskih Konjic uvrstila v finalni izbor. Prav v teh dneh 4-članska komisija v sklopu terenskega ocenjevanja obiskuje destinacije, ki so se uvrstile v finale, včeraj so denimo obiskali Radovljico, Kras in Koper.

Da bi komisija v omejenem času, ki ga je imela na razpolago za obisk našega mesta, čim bolje začutila kulturni utrip, ki skozi vse leto vlada mestu in zelenemu podeželju, ki ga obdaja, in pobliže spoznala vsaj nekatere bogate vsebine, ki jih naša destinacija ponuja, je Mestna občina Koper v sodelovanju z različnimi kulturnimi ustanovami, društvi in drugimi posamezniki ter organizacijami na Verdijevi ulici in Titovem trgu pripravila t.i. promenado kulture.

Tako je komisija med sprehodom do Pretorske palače, kjer je potekal uradni del ocenjevanja, lahko spoznala zmagovalca Županovega vina in oljčnega olja, Valmarinke, člane društva Šavrini in anka Šavrinke, se seznanila s ponudbo Zakladov Istre in istrskim zajtrkom, Hišo od Bardinca, Zvezo kulturnih društev Mestne občine Koper, galerijama Grozdana Pohlena in Jožeta Pohlena, koprsko izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja, Glasbeno šolo Koper, Mednarodnim centrom lutkovne umetnosti, knjigarno Libris in pisateljico Suzano Todorovič ter drugimi soustvarjalci kulturnega dogajanja v Mestni občini Koper.

Na uradnem delu srečanja v Pretorski palači pa so komisijo sprejeli župan Mestne občine Koper Boris Popovič s sodelavci, direktorica Gledališča Koper Katja Pegan in direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri.

Kot je v svojem nagovoru povedal župan, je Mestna občina Koper na področju turizma, tudi kulturnega, v zadnjih letih storila veliko, prav tako si v občini skozi kulturni turizem prizadevajo aktivneje predstavljati destinacijo, zato v Kopru upravičeno verjamejo, da si zaslužijo naslov Evropske destinacije odličnosti.

Naslov je pomemben zlasti z vidika promocije in večje prepoznavnosti destinacije. Zmagovalna destinacija in finalistke bodo namreč  postale članice slovenske mreže EDEN destinacij, ki omogoča mednarodno promocijo in izobraževanje. Nagrajene destinacije pa bodo dobile tudi možnost za včlanitev v evropsko združenje EDEN destinacij, ki spodbuja izmenjavo izkušenj ter dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, ter povezovanje destinacij iz Evrope.

Zmagovalno destinacijo bodo razglasili predvidoma do konca tega meseca.